Home Vijesti Kazna gostu koji u ruci nosi alkohol kupljen u trgovini ili jede...

Kazna gostu koji u ruci nosi alkohol kupljen u trgovini ili jede pizzu na ulici! Je li ovo rješenje za ljetni kaos u Dalmaciji?

SHARE

U cijelom spektru gotovo dnevnih informacija koje stižu sa svih strana svijeta o tome kojoj su se novoj domišljatosti
dosjetili čelnici turističkih središta u strahu od prekomjernog turizma koji počinje ugrožavati domicilno stanovništvo, a smeta i samim gostima, ovih dana se ponovno izdvaja Venecija.

Prema pisanju Svjetskog turističkog portala za putovanja i turizam, Venecija uskoro zabranjuje konzumiranje alkohola na gradskim ulicama izvan ugostiteljskih objekata. Nakon što je ove godine Gradsko vijeće Venecije uvelo niz nekonvencionalnih planova za kontrolu turizma, Venecija razmišlja o naplaćivanju novčanih kazni za svakoga tko nosi alkohol kupljen u trgovini nakon 19 sati, čak i ako je zapakiran u vrećicu iz trgovine.

Taj neobično restriktivan potez prema turistima, Gradsko vijeće Venecije objašnjava „zaustavljanjem divljanja pijanih
turista koji se tijekom cijele noći zabavljaju opijanjima na trgovima ili na javnim mjestima u popularnom gradu“.

Raskalašeni gosti

Šef lokalne policije Marco Agostini izjavio je kako prijedlog nije namijenjen kupcima u trgovinama iz susjedstva, nego onima koji okupiraju ulice i trgove sa vrećicama punim piva, vina i džina iz trgovine. Ispijanje alkohola na javnim prostorima Venecije postalo je, očigledno, velik problem lokalnim vlastima i policiji, pa pribjegavaju svim sredstvima kako bi uveli pristojno ponašanje raskalašenih turista na svojim ulicama.

Više od 20 milijuna turista posjećuje godišnje povijesno središte Venecije, ali sve veći broj stanovnika bježi iz središta tog turističkog grada, koji sada ima tek 55 tisuća stanovnika. Zato je inicijativa Venecijanskog vijeća najnoviji potez koji je usmjeren na ravnotežu rastućeg priljeva turista s potrebama stanovnika.

Grad Venecija nedavno je najavio kontroverzne planove za zabranu sjedenja ili ležanja na ulicama koji će biti stavljen na glasanje u listopadu. Bude li odobren, turistima prijete novčane kazne od 50 do 500 eura za nedozvoljeno sjedenje na javnoj površini.

Ne jedi pizzu na ulici!

U borbi protiv sve veće količine smeća, Venecija ima namjeru u sljedeće tri godine zabraniti otvaranje novih restorana u kojima se kupuje hrana za vani. Vlasti u tom turističkom središtu pokušavaju smanjiti broj onih koji će prije nego sjednu u gondolu kupiti komad pizze i na brzinu ga pojesti te ostaviti za sobom smeće. Vlasti kažu da su zbog mogućnosti kupnje hrane za vani, uske uličice zakrčene turistima koji jedu na otvorenom.

A da gradovi sve češće posežu za restriktivnim mjerama i ograničenjima kojima će domaćem stanovništvu omogućiti suživot sa turistima u najposjećenijim odredištima, pokazuje i primjer Firence. Ona je nedavno uvela novčane kazne za posjetitelje koji jedu panine, pizzu i focaccia na pločniku i ispred trgovina u povijesnom centru grada. Za takav prekršaj o kojemu je Zakon stupio na snagu ovog rujna, turisti se suočavaju s novčanim kaznama između 150 i 500 eura, pišu svjetski turistički portali.

Podsjetimo, među prvima koji su krenuli u borbu protiv overturizma bili su čelnici Barcelone, koji su uveli zabranu gradnje i otvaranja novih hotela u centru grada, te ograničenje dolazaka kruzera.

Tako je Barcelona već prije dvije godine ograničila registraciju novih apartmana u centru grada s drakonskim kaznama za najveće oglašivačke platforme Arbnb i booking.com ako ih prekrše i oglase neregistrirane apartmane ili stanove
Oni su dužni pružiti sve podatke o registraciji iznajmljivača ili se suočiti s kaznom u iznosu od 600 tisuća eura, piše Slobodna Dalmacija.