Home Politika Komšić ponovno optužuje Zagreb za političku agresiju

Komšić ponovno optužuje Zagreb za političku agresiju

SHARE

Predsjednik Demokratske fronte i kandidat za hrvatskog člana bosanskohercegovačkog predsjedništva Željko Komšić ponovo je u subotu optužio hrvatsku predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović i dio hrvatskih vlasti za političku agresiju na Bosnu i Hercegovinu, te je pozvao birače da zbog toga masovno glasuju za njega.

“Znamo da spremaju autobuse vikend birača, ali niti nas nije malo. Nekada tenkovi, danas autobusi, to vrijeme je prošlo, nismo se bojali tada, ne bojimo se ni sada. Izađimo na izbore i obranimo državu. Pozivam građane BiH da se na izborima suprotstave političkoj agresiji Republike Hrvatske, ljudi iz Sabora RH i predsjednice RH”, rekao je danas predsjednik DF-a Željko Komšić.

Komšić je dodatno zaoštrio retoriku u završnici predizborne kampanje u BiH u kojoj uglavnom oštro kritizira predstavnike službenog Zagreba i hrvatske dužnosnike u BiH kako bi dobio što veću potporu bošnjačkih birača čiji su mu glasovi u dva navrata, 2006. i 2010., uvelike pomogli u izboru za hrvatskog člana predsjedništva, piše Hina.

Hrvatska predsjednica je u odgovoru na ranije Komšićeve istupe istaknula da se “neće umoriti u zagovaranju ravnopravnosti svih triju naroda (Bošnjaka, Srba i Hrvata), čak i u slučaju da je optužuju za miješanje u unutarnje stvari BiH”.

“Ako oni misle da će proći načelo diktature političke manjine nad većinom, varaju se. Čitav demokratski svijet to ne dopušta, pa nećemo dopustiti ni mi u Bosni i Hercegovini, ma koliko neki u Zagrebu mislili da je jedna skupina građana BiH manje vrednija od druge”, rekao je Komšić.

Komšić se nakon četverogodišnje stanke ponovo kandidirao za hrvatskog člana predsjedništva. Samo što ovaj put nije kandidat SDP-a BiH nego vlastite stranke Demokratskog fronta.

Uz Komšića, kandidati za hrvatskog člana predsjedništva BiH su njegov aktualni član i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović, Diana Zelenika (HDZ 1990), Boriša Falatar (Naša stranka) i Jerko Ivanković Lijanović (Narodna stranka “Radom za boljitak”).

Po anketama, najveću potporu uživaju Komšić i Čović i gotovo su izjednačeni.

S obzirom na to da je bošnjačkih birača u BiH više nego hrvatskih, ne isključuje se mogućnost da Komšić zbog toga može pobijediti Čovića na izborima.

Izbori su iduće nedjelje, 7. listopada, piše Pogled.ba