Home Politika Političar CSU-a poznat po stavu o muslimanima potvrđen za premijera Bavarske

Političar CSU-a poznat po stavu o muslimanima potvrđen za premijera Bavarske

SHARE

Političara Kršćansko-socijalne unije (CSU) Markusa Södera novi saziv parlamenta Savezne države Bavarske potvrdio je u utorak na mjesto bavarskog premijera.

“Nova vlada i novi parlament ne znače promjenu smjernica Bavarske. Ali isto tako ne znače da će sve ići po starom“, rekao je  Söder obraćajući se bavarskom parlamentu koji je prvi puta u novom sazivu zasjedao u ponedjeljak.

Söder je od zastupnika zatražio više „temeljnog optimizma“ i višu razinu komunikacijske kulture u parlamentu.

“Borba za najvažnije vrijednosti čini jedan parlament velikim a ne omalovažavanje drugih“, rekao je Söder .

Njegova CSU je na izborima 14. listopada pretrpjela značajne gubitke glasova pa je stoga bila prisiljena na ulazak u koaliciju sa strankom Slobodni birači s kojom je u ponedjeljak i potpisala koalicijski ugovor.

Za Södera je glasalo 110 zastupnika što znači da jedan zastupnik iz tabora CSU-a i Slobodnih birača nije glasao za demokršćanskog kandidata.

Söder je mjesto premijera Bavarske početkom godine preuzeo od sadašnjeg predsjednika CSU-a Horsta Seehofera.

Söder je inače poznat po svom stavu o muslimanima. Još u travnju ove godine Merkelici je poručio kako “”Muslimani koji žive u našoj zemlji i poštuju naše vrijednosti su dio našeg društva. No, oni koji misle da moramo izgraditi drugačiji sustav vrijednosti i prilagoditi se njima, nisu dio njemačke države”.

Oštro je osudio uklanjanje kršćanskih vjerskih simbola iz javnih ustanova u Bavarskoj kazavši kako CSU u Bavarskoj želi zadržati vjerske simbole poput križeva i slika Isusa Krista u javnim ustanovama. Napomenuo je kako će učiniti sve da se to ne promijeni.