Home Politika Srbi i Hrvati će vladati državom, RS-om i Federacijom, a Bošnjaci u...

Srbi i Hrvati će vladati državom, RS-om i Federacijom, a Bošnjaci u pet županija

SHARE

Predsjednik Republike Srpske i lider SNSD-a Milorad Dodik najavio je sastanak s predsjednikom HDZ-a Draganom Čovićem u ponedjeljak u Istočnom Sarajevu.

“U ponedjeljak imam sastanak s Čovićem na nivou stranaka u Istočnom Sarajevu. Imam kontakata i s drugima, ali je zanimljivo, i priznajem da sam malo politički lijen i ne razumijem u FBiH tko s kim ide u vlast. Nemam namjeru da se bavim time, čekam da se tamo izbore i naprave neku većinu i da onda pregovaram s njima”, rekao je Dodik.

Milorad Dodik je suvereno zavladao Republikom Srpskom, uspio je čak uništiti i opoziciju. Zahvaljujući izbornim rezultatima HDZ je u poziciji da diktira uzpostavu vlasti u Federaciji BiH i da zajedno sa SNSD-om kontrolira vlast na nivou države.

Istovremeno, bošnjačka politička scena je spala na najniže grane. Trenutno se na bošnjačkoj političkoj sceni vodi briga samo o tome tko će vladati u pet županija. Dodik kaže da mu je zanimljivo pratiti taj okršaj.

Jasno je da on i Dragan Čović očekuju da za partnera dobiju što slabijeg bošnjačkog partnera uz pomoć kojeg će efikasnije uspostaviti kontrolu nad državom, a HDZ nad Federacijom BiH. Naravno, Bošnjaci će moći do mile volje da vladaju u Sarajevu, Goraždu, Zenici, Tuzli i Bihaću. Naravno, i u ta četiri kantona Bošnjaci neće moći uraditi ništa bez dozvole Srba i Hrvata iz Naše stranke, SDP-a i DF-a, panično zaključuje Saff.ba-prenosi Dnevno.ba