Home Društvo Klaudia Krstičević: Prvi smo u dolini Neretve svoj OPG okrenuli ekološkoj proizvodnji

Klaudia Krstičević: Prvi smo u dolini Neretve svoj OPG okrenuli ekološkoj proizvodnji

SHARE

Dok većina proizvođača mandarina u dolini Neretve ovih dana ima problem s plasmanom, to se ne može reći i za Klaudiju Krstičević, koja je svoje nasade mandarina još prije pet godina krenula obrađivati na ekološki način. Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Krstičević osnovano je 2003. godine. Na imanju rastu nasadi mandarina, limuna, naranči i smokava, a put do današnjeg ekostatusa nije bio nimalo lak ni jednostavan.

Iskorak je napravljen kad je Klaudia Krstičević 2013. godine ovo poljoprivredno gospodarstvo, kao prvo u dolini Neretve, uvela u sustav ekološke proizvodnje. Nadzor vrši tvrtka Biotehnikom, a puni ekostatus nasad je dobio prije godinu dana. Danas se mandarine koje plasira na tržište označavaju poznatim zelenim listićem, odnosno oznakom ekoproizvod, što kupcima na području cijele Europske unije jamči da se radi o ekološki uzgojenom voću. Nakon Krstičevića na ekološku proizvodnju prešlo je još nekoliko proizvođača.

Krstičević se nakon otkaza potpuno posvetila poslu na obiteljskom gospodarstvu, odnosno uzgoju mandarina i ostalog voća, ali i preradi u voćne namaze, sokove, arancine…

– Kad sam ostala bez posla, uzela sam lonac i u vlastitoj kuhinji napravila džem od mandarina, a zatim i ostale proizvode različitih sastava i okusa. Na prvom ocjenjivanju u Dubrovniku 2014. godine dobila sam nagradu kao šampion kvalitete za džem od mandarine sa suhom smokvom, nakon toga u sljedećim godinama natjecanja osvojila sam ukupno šest medalja, što mi je pokazalo da sam na pravom putu –  kaže Klaudia Krstičević, koja se 2015. prijavila na natječaj za mjeru 6.1.1. za mlade poljoprivrednike te ostvarila poticaj u iznosu od 50 tisuća eura.

Tim sredstvima kupljeno je zemljište, izvršena rekonstrukcija postojećeg nasada te sadnju novih nasada. Tim sredstvima je između ostalog nabavljena mehanizacija te upotpunjen dizajn proizvoda. Uglavnom, na imanju Krstičevića zasađena je u najvećem dijelu mandarina, zatim limun, smokve i ostali citrusi. Plasman je počela s prodajnim mjestom, odnosno štandom, u dolini Neretve.

– Rastemo polako, što je jako dobro, a probijamo se i idemo naprijed zahvaljujući kvaliteti naših proizvoda. Učlanjeni smo u više solidarno ekoloških grupa u Istri i Slavoniji – kaže Klaudia Krstičević.

Usporedno s razvojem prvih ekoloških nasada mandarina u dolini Neretve razvijale su se prve ekološke tržnice i Solidarne ekogrupe u Puli i Rovinju. Radi se o grupama koje okupljaju potrošače i proizvođače ekoproizvoda.

Cijeli intervju s Klaudijom Krstičević, kojega je za napravio Jozo Vrdoljak, možete pročitati OVDJE.

Foto: Denis Jerković/JL