Home Kultura Božo Vrećo u Stuttgartu: Publika je zaplakala kad je zapjevao pjesmu za...

Božo Vrećo u Stuttgartu: Publika je zaplakala kad je zapjevao pjesmu za djevojčicu koja je ubijena u ratu zajedno s cijelom obitelji

SHARE

U subotu je u ekskluzivnom ambijentu Neues Schloss u Stuttgartu, jedna od najvećih glazbenih atrakcija u regiji Božo Vrećo jpriredio je glazbeni spektakl bezvremenskog sevdaha.

Publika je popunila do zadnjeg mjesta kristalnu dvoranu dvorca u Stuttgartu. Oduševljeno su slušali Božin besprijekorni glas, osjećajne interpretacije praćene vizualnom avangardom.

Božo Vrećo spaja tradicionalno i moderno, i daje jedan novi stil izvođenja sevdalinki, zapravo jedan novi pravac u glazbi gdje zahvaljujući neprikosnovenom vokalnom talentu, kantautorskom nadarenošću potkrijepljenom znanstvenim etnološkim istraživanjima i sve to začinjava poigravajući se s jazzom, bluesom, soulom.

Uz pratnju vrsnih glazbenika izazivao je suze, smijeh, dugi pljesak, iskrene zagrljaje koje će publika sigurno dugo pamtiti. Koncert je započeo s izvedbom „Zapjevala sojka ptica, Dragi, Pašana, Pandora, Tko li noćas miluje ti kosu, Krila, Sanjao sam, Rane moje i brojne druge. Izvodio je nešto izvornih sevdalinki ali ponajviše kantautorske pjesme sa starog i novog albuma.

Posebno osjećajan dio koncerta bio je kad je pjevao skladbu ‘Elma’ koju je napisao svojoj prvoj ljubavi iz osnovne škole koja je, zajedno s obitelji, ubijena u ratu. Također je poseban trenutak bio izvedba skladbe Krila za koju je naveo da ju je napisao i snimio u možda najgorem trenutku boli.

Božo je stvorio od sebe i svoje pojave jedinstveni umjetnički koncept – ne samo u Bosni i Hercegovini, već i cijeloj Europi a sada prelazi i kontinente. Da mu sjajno ide, govori i činjenica da je nedavno došao s nastupa na Broadwayu gdje mu je njujorški Metropolitan postavio naslovnicu “Pavarotti of Balkan”. Božo nastupa diljem Europe u najeminentnijim zdanjima poput ovog Neues Schlossa u Stuttgartu u kojem do sada niti jedan glazbenik iz regije nije nikada nastupao.