Home Zanimljivosti Prema istraživanjima žene mogu zatrudnjeti i tokom analnog seksa

Prema istraživanjima žene mogu zatrudnjeti i tokom analnog seksa

SHARE

Vaginalni i rektalni otvori su poprilično blizu jedan drugom tako da postoji mogućnost da sjeme u vanrednim okolnostima dospije do vagine, kaže dr. Mary Jane Minkin, klinička profesorica akušerstva, ginekologije i reproduktivnih nauka na Yale School of Medicine.

“Iako je sigurno da u vaginu neće prodrijeti visoka koncentracija sperme, vrlo važno je istaći da je potreban samo jedan jedini spermatozoid kako bi došlo do trudnoće”, kaže dr. Minkin.

Dakle, iako je izuzetno teško zatrudnjeti tokom analnog seksa, njegovo upražnjavanje nije efikasno sredstvo kontrole rađanja, prenosi Health24.

Isto tako, dr. Mary Jane Minkin ističe kako je dosta veći rizik da dobijete spolno prenosivo oboljenje ako imate analni seks, u odnosu na vaginalni.

“Sluznica anusa nije strukturirana na način da bi se adekvatno mogla boriti protiv infekcija. Iako se i u vagini nalazi određena koncentracija bakterija, vaginalno tkivo je dosta otpornije na mikroorganizme”, ističe dr. Minkin.

Na samom kraju, stručnjaci su saglasni da je šansa za trudnoću za vrijeme analnog seksa izuzetno mala, ali i dalje postoji.