Home Crna kronika Tri osobe priznale paljenje kuća Hrvata kod Viteza

Tri osobe priznale paljenje kuća Hrvata kod Viteza

SHARE

Privedene su tri osobe iz Viteza, osumnjičene za paljevinu i tešku krađu u dvjema obiteljskim kućama u mjestu Putkovići, općina Vitez.

Glasnogovornik MUP-a SBŽ-a Hasan Hodžić potvrdio je Feni da su privedeni M.O., rođen 1995., B.H., rođen 1994., i M.V., rođen 1973. godine, koji su, nakon kriminalističke obrade, priznali izvršenje ovih kaznenih djela.

Požar na obiteljskoj kući u mjestu Putkovići prijavljen je u večernjim satima, 11. studenoga, a na kući je pričinjena znatna materijalna šteta. Tijekom očevida, policija je došla do saznanja da je do požara došlo i na susjednoj obiteljskoj kući, na kojoj je, također, pričinjena znatna šteta.

”Na osnovu pribavljene usmene naredbe Općinskog suda Travnik, vrše se pretresi na tri lokacije na području Viteza, s ciljem pronalaska sredstava i predmeta koji se mogu dovesti u vezu s navedenim djelima”, kazao je Hodžić.

Protiv osumnjičenih se poduzimaju zakonom propisane mjere i radnje, u suradnji sa županijskim Tužiteljstvom.

Podsjetimo, preksinoć oko 21 sat u Putkovićima kod Viteza izgorjele su dvije kuće Hrvata, Franje i Joze Brkovića.

Franjo je obiteljsku kuću obnovio nakon rata i dolazio na imanje koje se zajedno sa zemljom koju su naslijedila njegova braća prostire na pet hektara.

Jozo Brković je umro prije dvije godine a njegovu kuću naslijedila je njegova sestra Lucija Biljaka iz Nove Bile.

Zoran Brković brat od Franje nakon paljevine je rekao novinarima:

Sinoć oko 11 sati od rođaka sam doznao da su zapaljene kuće moga brata Franje i Joze Brkovića našega pokojnog rođaka.

Odmah sam otišao da vidim što se događa međutim policija je već bila na požarištu i vršili su uviđaj.Vatrogasci iz Viteza su brzo intervenirali tako da kuće nisu potpuno izgorjele.Dim i miris paljevine osjećao se na svakom koraku.Ne mogu ništa da prejudiciram tko je to učinio ali vidi se da je u Franjinu kuću palikuća ušao kroz prozor čak se i posjekao staklom jer se vide ostaci krvi na prozoru. Nadam se da će policija uspješno riješiti ovaj slučaj paljevine a ako ne riješi mi ćemo podnijeti krivičnu prijavu protiv nepoznatog počinitelja.Mogu samo još reći da nismo bili ni u kakvoj zavadi sa našim susjedima odnosno komšijama Bošnjacima sa Bukava, sela koje graniči sa Putkovićima“, izjavio je preksinoć Zoran vidno potresen izgledom zapaljenih kuća.

U mjestu Putkovići do rata je živjelo desetak obitelji Hrvata a nakon rata obnovljene su samo tri kuće. Dvije su zapaljene preksinoć. Treća je ostala nedirnuta.