Home Crna kronika GROZNI PRIZORI U OSIJEKU, HITNA SKUPLJA IZBEZUMLJENU MLADEŽ PO ULICAMA: ‘Iznijeli su...

GROZNI PRIZORI U OSIJEKU, HITNA SKUPLJA IZBEZUMLJENU MLADEŽ PO ULICAMA: ‘Iznijeli su ga paraliziranog, u grču…’

SHARE

Galaxy, Spice, Incense, Vertex, Bunga-Bunga, Zombi nazivi su samo nekih od desetaka psihoaktivnih tvari koje se prodaju pod krinkom osvježivača zraka za mirisine lampe.

Na deklaracijama stoji da nisu za ljudsku upotrebu.

“Mi vam to zovemo samo kemija. Od jednog pakiranja u toj vrećici može se petero ljudi ‘ubiti‘. Što više stavite, to je bolji učinak, a sve ovisi kako se želite osjećati”, opisuje jedan mladić svoje iskustvo.

No, iskrivljenoj slici konzumenata u prilog ne idu stravični prizori koje Osječani u posljednje vrijeme često gledaju u kafićima i na svojim ulicama.

Popraćeni su nerijetko rotirkama Hitne koja juri kako bi pomogla onima koji su zakoračili u taj opasni svijet koji je već odnio i prvu žrtvu.

Horor nasred ceste

“Prvi se slučaj kojemu sam osobno svjedočila dogodio u ponedjeljak u večernjim satima. Izgledom pristojan mladić (21), pomalo ‘štreberski’ tip, sjedio je sam u mračnom kutu kafića – jednoga u nizu u Ribarskoj ulici. Naručio je kavu i zapalio smotanu cigaretu koja se izgledom i mirisom nije razlikovala od obične. Samo dvije-tri minute potom, od tek nekoliko dimova ‘jointa’, zaspao je usred kafića, a nakon nekoliko minuta problijedio, a tijelo mu se počelo grčiti. Paraliziranog i bez svijesti, ubrzo su ga iznijeli pozvani vlasnik i konobari. Okupljeni su ga nastojali razbuditi do dolaska Hitne. Nesvjestan, mladić je povraćao, urinirao i obavio veliku nuždu. Hitna je ubrzo došla i odvezla ga”, opisuje jedna djevojka koja je već idućeg dana vidjela kako Hitna na nosilima iz jednog kafića iznosi drugog mladića.

Svjedoci za Glas Slavonije pričaju kako su vlasnici kafića nezadovoljni jer im takvi prizori štete biznisu pa neki čim primijete nešto neobično i da mladi puše pribjegavaju protjerivanju iz njihovog prostora.

Droga dostupna na svakom koraku

Tinejdžeri kažu kako se do sporne droge može doći na svakom koraku. Više, tvrde, nije nužno naručivati je preko interneta kad se može kupiti u školi, na ulici i gotovo u svim tobacoo shopovima. Tako ne čudi da se odbačena pakiranja tzv. osvježivača zraka mogu naći i iza konkatedrale te škole.

Ipak, svjesni liječničkih upozorenja, ali i stravičnih prizora koje imaju priliku vidjeti kad Hitna odvozi konzumente opasne droge, brojni školarci se ipak boje i za sebe i za prijatelje i vape za pomoć. Govoreći za Glas Slavonije otkrili su da su edukacije o najnovijoj pošasti, koje se provode u školama, nedovoljne, ali sumnjaju da će se novim zakonom o suzbijanju zloporabe droga, kako se najavljuje, drogiranjima uistinu stati na kraj. No, žele da se ona zabrani.