Home Zanimljivosti Stan Lee je još prije 50 godina objasnio koji je najveći problem...

Stan Lee je još prije 50 godina objasnio koji je najveći problem čovječanstva

SHARE

Stan Lee, jedna od najvećih legendi u stripovskoj industriji i tvorac nekih od najpopularnijih superjunaka, tijekom svoje duge i bogate karijere dotaknuo se mnogih ozbiljnih tema. Osim što je takve teme stavljao u svoje stripove, o njima je govorio i u kolumni Stan’s Soapbox putem koje je održavao vezu sa svojim brojnim fanovima.

Neki od njegovih tekstova ističu se i nakon više desetljeća, a tako je i s ovim tekstom u kojem se davne 1968. pozabavio temom rasizma i netolerancije, a danas, 50 godina kasnije, jasno je da je i dalje aktualan.

“Recimo to direktno. Zatucanost i rasizam su najgore društvene bolesti koje su zarazile današnji svijet. No, za razliku od tima kostimiranih superzločinaca, ne možemo ih zaustaviti šakom ili pucnjem iz pištolja. Jedini način na koji ih možemo uništiti je da ih razotkrijemo, da pokažemo o kakvom se podmuklom zlu radi.

Bigot je osoba koja nerazumno mrzi, koja mrzi slijepo, fanatično i bez diskriminacije. Ako se namjerio na crnce, on mrzi SVE crnce. Ako ga je jednom uvrijedila riđokosa osoba, on mrzi SVE riđokose osobe. Ako mu je jednom neki stranac preoteo posao, on mrzi SVE strance. Mrzi ljude koje nikad nije vidio, koje nikad nije upoznao istim žarom, istim otrovom.

Ne želim ovime reći da je nerazumno ako se jednom ljudskom biću ne sviđa drugo ljudsko biće. Iako svatko ima pravo da mu se ne svidi drugi pojedinac, totalno je iracionalno i očigledno sumanuto prezirati cijelu rasu, cijelu naciju ili cijelu religiju. Prije ili kasnije, moramo naučiti suditi jedni o drugima na osnovu zasluga pojedine osobe. Prije ili kasnije, ako čovjek bude vrijedan svoje sudbine, moramo srca ispuniti tolerancijom. Tada, i jedino tada, bit ćemo istinski vrijedni tvrdnje da je čovjek stvoren na sliku božju, na sliku onog boga koji nas SVE smatra svojom djecom”, napisao je Stan u svojoj kolumni.