Home Društvo Širokobriježani odali počast svim poginulim braniteljima i žrtvama Domovinskoga rata

Širokobriježani odali počast svim poginulim braniteljima i žrtvama Domovinskoga rata

SHARE

U subotu navečer, u predvečerje 27. obljetnice pada hrvatskoga grada heroja Vukovara i uspostave Hrvatske zajednice Herceg-Bosne, na Trgu širokobrijeških žrtava održana je “Večer sjećanja“.

Paljenjem svijeća i molitvom ispred spomenika na središnjem gradskom trgu u Širokom Brijegu odana je počast svim poginulim braniteljima i žrtvama Domovinskoga rata, kako u BiH tako i u Hrvatskoj.

Bitka za Vukovar u kojoj su, prema podacima vukovarske bolnice, ubijena ili poginula 1.624 hrvatska branitelja i civila, od kojih 905 do sloma grada, a ranjeno je 1.219 branitelja i civila, počela je 25. kolovoza 1991. kada su bivša Jugoslavenska vojska i srpske paravojne postrojbe krenule u opći tenkovsko-pješački napad na Vukovar.

Opkoljeni Vukovar branilo je oko 1.800 pripadnika Zbora narodne garde (ZNG) i policije te dragovoljaca HOS-a ustrojenih u 204. brigadu hrvatske vojske. Nakon tromjesečne vojne opsade obrana grada slomljena je 18. studenoga 1991. godine.

U srpske koncentracijske logore odvedeno je oko 7.000 zarobljenih hrvatskih branitelja i civila, a iz grada je prognano oko 22.000 Hrvata i ostalih nesrba, piše Jabuka.tv