Home Gospodarstvo Aluminij od petka više neće moći gomilati dugove prema svojim partnerima

Aluminij od petka više neće moći gomilati dugove prema svojim partnerima

SHARE

V.d. direktora Aluminija d.d. Mostar Dražen Pandža izjavio je u ponedjeljak kako Aluminij od petka, 23. studenoga, više neće moći gomilati dugove prema svojim glavnim parterima i da će morati plaćati sve sirovine što je, u kombinaciji sa sadašnjim cijenama struje za ovu tvrtku apsolutno nemoguće.

Pandža je pojasnio kako su proteklih desetak dana od svojih dobavljača dobivali sve sirovine neophodne za proizvodnju, s tim da ih nisu mogli plaćati u potpunosti i da je jedan dio tih sirovina ostao ‘nepokriven’.
– Mi smo redovito dobivali sirovine, a jedina njihova želja bila je da se, osim njih, kao poslovnih partnera, pojavi i Vlada FBiH i da se konačno riješi nešto po pitanju struje – kazao je Pandža.

Govoreći o zaključcima Vlade FBiH u vezi Aluminija, Pandža je ocijenio kako je bilo govora da će Aluminij dobiti riješenu električnu energiju do kraja godine.

– Mi u ovom trenutku nismo riješili nabavku električne energije i ono što trenutno nabavljamo to je avansno ‘dan za dan’ i zadnjih petnaestak dana nalazimo se u režimu ‘dan za dan’.

U ovakvim uvjetima i u ovakvom načinu i režimu rada vrlo teško da možemo raditi dugoročno i ovo što ćemo nakon 23. studenoga morati nabavljati sirovine samo onoliko koliko možemo platiti, dovodi nas u neku nemoguću situaciju za daljnji rad i za bilo kakvo ozbiljno planiranje i funkcioniranje tvrtke kao što je Aluminij – ocijenio je Pandža.

Naglasio je kako je Vlada dosad imala dobru namjeru i dobru volju, što je i pokazala u svemu što je uradila.

Nadalje, naglasio je, kako su predstavnici Aluminija imali razgovore s članovima Vlade, kao i zajedničke razgovore s direktorima elektroprivreda, gdje su pokušavali iznaći rješenje za probleme Aluminija.

No, problem je uvijek isti, ističe Pandža, i uvijek se tiče cijene električne energije, posebno načina njezinog plaćanja.

– Po tom pitanju, odnosno cijeni električne energije nismo napravili niti milimetar pomaka – kazao je v.d. direktora Aluminija.

Što se tiče Vlade Republike Hrvatske, istaknuo je kako su i njoj uputili neke dopise, s obzirom na njezino učešće u vlasničkoj strukturi, no da do danas od Vlade RH nisu dobili nikakav odgovor.

– U situaciji u kojoj se nalazimo i kako radimo ovo je zadnjih petnaestak dana nemoguća misija…Sve je ovo velika improvizacija, a ovakva tvrtka se ne može voditi na tolikoj improvizaciji – zaključio je Pandža.