Home Crna kronika Mostar: Gradski službenik istukao nastavnicu jer se “loše ponašala prema njegovoj kćeri”,...

Mostar: Gradski službenik istukao nastavnicu jer se “loše ponašala prema njegovoj kćeri”, škola i nastavnici šute

SHARE

”S.M. (1970.) najprije je verbalno, a potom i fizički napao nastavnicu Osnovne škole ‘Marin Držić’ na Buni”, potvrdio je za Bljesak.info Ljudevit Marić, glasnogovornik MUP-a Hercegovačko – neretvanske županije.

Roditelj djevojčice, nastavnicu je napao verbalno, a, kako nam je rečeno u policiji, nakon nekog vremena uslijedio je i fizički napad.

Protiv napadača je podnesena prekršajna prijava. U izjavi policiji, napadač je naveo kako je napao nastavnicu jer se ”ona loše ponašala prema njegovoj kćerki”.

U policiji je rečeno kako je napadnuta samo jedna nastavnica dok naša neslužbena saznanja govore da se radi o napadu na dvije nastavnice.

Neslužbeno smo saznali i kako je napadač zaposlen u jednoj od gradskih institucija.

O  incidentu smo željeli razgovarati i s ravnateljicom škole Ingom Bevanda, koja je prema riječima djelatnika škole na seminaru. Pokušavali smo je dobiti na mobitel, ali od jučer do zaključenja teksta, nije odgovarala na naše pozive iako je jučer kratko rekla da ju pozovemo kasnije.

Pokušali smo dobiti i reakciju predsjednika Sindikata osnovnog obrazovanja HNŽ-a Slavka Lauša, međutim nismo uspjeli. Nakon što smo mu objasnili razlog poziva, Lauš je prekinuo poziv, a kasnije je isključio mobitel. Incident je osudila Udruga roditelja Naša djeca 2014.

”Upravni odbor Udruge roditelja Naša djeca 2014  najoštrije osuđuje svaki oblik nasilja u odgojno obrazovonoj ustanovi. Smatramo da je ‘kultura dijaloga’ jedini, ispravni način djelovanja u svakodnevnom životu pojedinaca. Djeca moraju zivjeti i raditi u sigurnom okruzju”, navedeno je iz spomenute Udruge.

Podsjećamo, na napad je reagiralo Ministarstvo prosvjete, znanosti, kulture i sporta HNŽ-a.

”Ministarstvo prosvjete, znanosti, kulture i sporta HNŽ oštro osuđuje pojavu incidenata i različitih oblika nasilja nad učiteljima, nastavnicima, stručnim suradnicima i ostalim uposlenicima unutar odgojno-obrazovnih institucija u Hercegovačko- neretvanskoj županiji, te smatra nedopustivim svaki oblik nepoštivanja, maltretiranja, verbalnog i fizičkog nasilja nad prosvjetnim radnicima”, navodi Ministarstvo u svom priopćenju. Kako navode učitelji kroz cijeli radni vijek svakodnevno ulažu veliki trud u razvijanje kompetencija i educiranje svojih učenika, konstantno radeći na unaprjeđivanju plemenite nastavničke profesije, a sve u cilju što kvalitetnijeg obrazovanja i stvaranja prosperitetnih generacija.

”S tim u vezi, učiteljska profesija zaslužuje veliki respekt roditelja i društva u cjelini, kojeg nažalost u današnjici manjka. Ministarstvo prosvjete, znanosti, kulture i sporta HNŽ daje punu potporu svim uposlenim u odgojno- obrazovnim institucijama da svoj rad obnašaju u uvjetima koji ni u kojem segmentu ne narušavaju njihovu sigurnost, dignitet, autoritet i odvijanje nastavnog procesa i rada. Ovim putem upućujemo apel svim nadležnim institucijama i cjelokupnoj javnosti da zajedno jačamo i efikasnim mjerama zaštitimo nastavničku profesiju, koja predstavlja stup svakog demokratskog društva”, navodi se u priopćenju Ministarstva prosvjete, znanosti, kulture i sporta HNŽ. Ovo nije prvi napad na nastavnike u Hercegovini.