Home Crna kronika Tri milijuna eura nakon Kovačićeva transfera završila u ljubuškoj tvrtki

Tri milijuna eura nakon Kovačićeva transfera završila u ljubuškoj tvrtki

SHARE

Tvrtke Marija Mamića preko kojih je, kako danas tvrdi USKOK, u zločinačkoj organizaciji pod vodstvom svog oca Zdravka Mamića izvlačio stotine milijuna kuna iz gradskog kluba Dinamo, spominju se i u dokumentima Football Leaksa.

Novinari su istražili su materijal koji je dobio Der Spiegel i podijelio ga sa svojim partnerima u EIC mreži. Dokumenti pružaju uvid u maglovito poslovanje tvrtke RaSport management GA, otvorene u Švicarskoj, a koja je u središtu druge optužnice protiv Zdravka Mamića i njegovog klana, odnosno obitelji. Tvrtka RaSport management povezana je s Marijem Mamićem, a poslovala je s Dinamom koji joj je plaćao fiktivne usluge na račune u off shore oazama, tvrdi USKOK u optužnici.

Mamić je nedavno na press konferenciji, već teško opterećen procesima zbog optužbi za krađu iz Dinama, priznao da je deset godina lagao o odnosu Dinama s tvrtkama njegovog sina. Danas državni organi kažu da je u tim poslovima iz Dinama izvučeno oko 20 milijuna eura.

Index Sport za potrebe dokumentarca objavljenog na njemačkoj postaji WDR, razgovarao je s tužiteljicom švicarskog kantona Obwalden, Esther Omlin, koja je vodila švicarski dio istrage o klanu Mamić i pregledala tisuće sumnjivih transakcija te slučaj nazvala jednim od težih na kojima su radili, a ranije su već istraživali korupciju u FIFA-i.

Pregledali smo tisuće transakcija, kako se ispostavilo, većinom za fiktivne transfere igrača. Iz Obwaldena je novac transferiran u razne banke u Panami, Belizeu, Kingstownu, Hong Kongu, Dubaiju, na razne off-shore lokacije. Milijuni eura, sve s fiktivnim ugovorima. Jako je zamršen slučaj. Imamo poseban odjel koji je na tome radio. Imamo i pomoć ureda federalnog tužitelja koji je odgovoran za cijelu Švicarsku. To je za nas velik slučaj. Za transfere je odgovorna kompanija, odnosno fiktivno trgovačko društvo u Alpnachu, a zove se RaSport management GA. Ta tvrtka ima račune u kantonu Ticino i Ženevi, gdje se također vodila veća istraga. Uspjeli smo ujediniti te istrage i sada je sve na hrvatskim vlastima. Iza tvrtke stoje Mario Mamić i njegovi pravnici, kazala je Omlin prije godinu dana.

U poreznu utaju su Mamić i suradnici uvukli barem dvojicu nogometaša, hrvatskih reprezentativaca. Iz dokumenata se može vidjeti koliko su kompleksni odnosi Mamića i igrača te rastumačiti zašto su neki od njih mijenjali iskaze u svojstvu svjedoka na osječkom suđenju kako bi pomogli Mamiću, koji je nakon nepravomoćne presude na 6,5 godina zatvora, pobjegao iz zemlje.

Dokumenti unutar afere Football Leaks otkrivaju da su hrvatski reprezentativci, stoper Liverpoola Dejan Lovren i veznjak Chelseaja Mateo Kovačić, ali i srpski nogometaš Dušan Tadić iz Ajaxa, prebacili milijune eura od svojih komercijalnih prava (image rights) u tvrtku RaSport management GA. Po toj osnovi u tvrtku je iz raznih nogometnih klubova uplaćeno 4,5 milijuna eura.

Komercijalna prava su vrsta ekonomskih prava koja pokrivaju sva komercijalna i javna pojavljivanja imena igrača na dresovima, reklamama i videoigrama, a europski klubovi većinom dopuštaju igračima da primaju isplate na ime tih prava na računima u off shore oazama kako bi izbjegli plaćanje poreza.

Luka Modrić, podsjetimo, prihvatio je nedavno kaznu pred španjolskim sudom od 1,4 milijuna eura te osam mjeseci zatvora uvjetno zbog utaje poreza. Isplata komercijalnih prava preko off shore tvrtki uobičajena je. Ranije objavljeni dokumenti iz afere Football Leaks pokazuju kako su dijelovi transfera Marcela Brozovića, Tina Jedvaja i Duje Čopa završili u mreži off shore tvrtki koje kontrolira klan Mamić.

U optužnici protiv Mamića i suradnika, koju osječki sud još nije potvrdio, sporni su transferi igrača u skoro desetogodišnjem razdoblju, od 2004. do 2015. godine. Kako je novac završavao u RaSportu i zašto to može stvoriti dodatne probleme Lovrenu, Kovačiću i Tadiću?

Dejan Lovren

U lipnju 2013. godine Lovren se iz francuske lige preselio u Premiership, u transferu iz Lyona u Southampton vrijednom osam milijuna eura. Osnovna Lovrenova bruto plaća u engleskom klubu iznosila je 2,26 milijuna eura godišnje, bez bonusa. Međutim, 14. lipnja 2013. Southampton je potpisao tajni ugovor oko komercijalnih prava Dejana Lovrena sa švicarskom tvrtkom RaSport management. Taj ugovor je osigurao Dejanu Lovrenu dodatnih 395 tisuća eura godišnje na ime komercijalnih prava, a ta svota trebala je biti uplaćena na račun švicarske tvrtke koju predstavlja direktor Marco De Cia. Lovrenova komercijalna prava iznose oko 15 posto njegove godišnje plaće. Isti dan Lovren je potpisao i “Jamstvo igrača za komercijalna prava” kojim je klubu jamčio da tvrtka RaSport management potpuno kontrolira njegova komercijalna prava i da će u slučaju da porezni organi Velike Britanije postave bilo kakve zahtjeve, to rješavati švicarska strana ili će svota koju isplaćuje klub biti umanjena za iznos poreza. Lovren je poreznu odgovornost tako potpuno preuzeo na sebe, osobno je potpisao jamstvo.

U srpnju 2014. Lovren je prešao u veći klub, Liverpool, u transferu vrijednom 20 milijuna funti, a dobio je i veću plaću. Narednih pet sezona ima plaću 3,84 milijuna eura godišnje, a komercijalna prava iznose nešto više od pola milijuna eura godišnje. Ime tvrtke koja prikuplja uplate od komercijalnih prava u tom ugovoru nije spomenuto, ali se ono spominje u Lovrenovom osobnom jamstvu, potpisanom istog dana. Ime tvrtke je RaSport management. Preko tvrtke povezane s Mamićem Lovren je trebao dobiti oko 2,7 milijuna eura, a ako bi taj novac na Otoku prijavio kao osobni dohodak, platio bi oko 1,3 milijuna eura poreza. Lovren nije želio odgovoriti je li to učinio. Za Lovrena je problem i dvostruko zastupanje, s obzirom na to da je njegov agent Nikky Vuksan, suoptužen uz Mamića, u transferima Lovrena zastupao i igrača i klub. Dokumenti otkrivaju da su Southampton i Liverpool platili Vuksanu i dio Lovrenove naknade, a postavlja se pitanje jesu li platili i porez na proviziju koju su isplatili u ime nogometaša njegovu agentu.

Vuksan se u poslovima Dinama pojavljuje nakon što je Mario Mamić morao zamrznuti menadžersku licencu zbog očitog sukoba interesa, a što je u to vrijeme bilo zanimljivo samo medijima koji su ukazivali na ruganje sa zakonom.

Mateo Kovačić

Mateo Kovačić 18. kolovoza 2015. letio je u privatnom mlažnjaku Real Madrida na potpis ugovora, a s njim su bili Mario Mamić, Danijel Kuraja i Nikky Vuksan. Transfer iz Intera u Real bio je težak 35 milijuna eura, a Kovačić je po ugovoru o zaposlenju u narednih pet godina trebao po sezoni zaraditi 5,5 milijuna eura, bez bonusa. Kovačić je, kao i mnogi u Realu, imao pravo na dodatnih 15 posto zarade od komercijalnih prava, nešto manje od milijun eura godišnje. Kovačić je sredstva od komercijalnih prava prikupljao u tvrtku RaSport management. Real je prebacio novac na račun banke u Ženevi, a fakturu je potpisao Marco De Caia. Kovačić je kao španjolski rezident trebao platiti oko pola milijuna eura poreza na dohodak, ali odbio je odgovoriti je li to učinio. Odgovor novinarima iz istraživačke mreže EIC nije dao ni Real Madrid.

Koliko su u transferu Matea Kovačića u Real, jednom od najvećih u povijesti hrvatskog nogometa, zaradili posrednici? Naknada za agente, prema proračunskoj tablici Reala, u iznosu od tri milijuna eura isplaćena je tvrtki Sport Servis MM d.o.o. registriranoj u Bosni i Hercegovini (Ljubuški), u regiji u kojoj se danas skriva Mamić. SIPA je 2016. godine istraživala tvrtku zbog sumnji u pranje novca.

Nadalje, u FIFA-inu izvješću o megatransferu Kovačića spominje se ime samo jednog agenta, Danijela Kuraje. Navodi se da je on bio posrednik koji je zastupao Inter. Istovremeno, u dokumentima Reala koje je analizirao Nacional, tvrtka koju je zastupao Kuraja, Sport Servis MM, navodi se kao primatelj tri milijuna eura naknade za agente. Čini se da je ovdje riječ o trostrukom zastupanju, odnosno čvrstom dokazu kako su Mamićeva skupina i suradnici zastupali oba kluba i igrača.