Home Crna kronika Ovo je beskrajno tužno: u Hercegovini više nema bjeloglavih supova, posljednji par...

Ovo je beskrajno tužno: u Hercegovini više nema bjeloglavih supova, posljednji par je upravo otrovan

SHARE
14.06.2017., Miljevci - U kanjonu Cikole vracen je u prirodu Bjeloglavi sup koji je prije tri tjedna pronadjen kod Drnisa u iznemoglom stanju. Nakon trotjednog oporavka u Sokolaskom centru u Dubravi pokraj Sibenika oporavljeni Sup vratio se u prirodu. Prema rijecima Emilija Mendjusica Bjelogalvi sup ima na sebi oznake iz Bugarske i Spanjolske. Photo: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

BiH je ostala bez svoja dva poljednja primjerka bjeloglavih supova. Mužjak Jablan i ženka Lily živjeli su u Eko centru Blagaj gdje su, smatra se, otrovani.

“Kao što su mnogi upoznati, dana 22. listopada 2018. u Eko centru Blagaj došlo je do trovanje psa Plenkija koji je u početku pokazivao znakove letargije ali nismo ozbiljno shvatili njegove probleme. Njegovo stanje se naglo pogoršalo nakon čega je i uginuo. Par dana nakon uginuća psa Plenkija, primijetili smo da se nešto čudno dešava i sa supovima, odmah smo obavjestili veterinare, nadležne kantonalne i federalne inspektore i pokušali spasiti ptice.

S obzirom da nismo znali o čemu je riječ, uzeti su uzorci koji su poslani na Veterinarski fakultet Sarajevo gdje se radilo na analizama za viruse. U međuvremenu smo s kolegama iz Španjolske, Makedonije i Srbije pokušali spasiti ptice dajući im lijekove”, poručili su iz Centra.

MUŽJAK SE POČEO OPORAVLJATI, ALI IPAK NIJE USPIO

Ženka je uginula nakon sedam dana, a mužjak, iako se na prvu činilo da se počeo oporavljati, u četvrtak je ipak pronađen mrtav u kavezu. Tako je BiH i službeno ostala bez i jednog primjerka ove zaštićene vrste.

“Stigli su nalazi s patologije i nalazi za viruse, ptica nije bila pozitivna ni na jedan od potencijalo mogućih virusa (West Nill linija 1 i 2, Avijarnih paramikso virusa tip 1 kao i prisustvo ptičijih influenca A virusa) koje je radio Prof.dr. Teufik Goletić. Nakon patološkog pregleda ženke Lily donešeno je i mišljenje Doc.dr Amer Alić. ‘Na osnovu makroskopske i mikroskopske slike, mišljenja smo da je najvjerojatnije životinja uginula od posljedica trovanja”, poručuju.

“Ovo je bio jedini par bjeloglavih supova u BiH. Sada imamo samo prelete tih iznimnih ptica iz Hrvatske i Srbije”, rekao je za Klix.ba Adnan Đuliman, predsjednik Omladinskog kluba Novi Val koji je vijest objavio na svojim stranicama. Ipak, imaju poruku: “Na kraju želimo poručiti građanima Bosne i Hercegovine da Novi val nastavlja s projektom vraćanja bjeloglavih supova u Bosnu i Hercegovinu i da nas ovakve stvari sigurno neće obeshrabriti”, napisali su.