Home Politika Komšić se nada da će uspjeti praviti vlast bez HDZ, Izetbegović apelira...

Komšić se nada da će uspjeti praviti vlast bez HDZ, Izetbegović apelira da se ne ignorira volja stotina tisuća birača, Čavara: Cilj je spriječiti HDZ da predstavlja Hrvate

SHARE

Nakon što je jučer uslijedio hladan tuš za SDA i HDZ, bez kojih je izabran predsjedavajući Predstavaničkog doma federalnog parlamenta, Izetbegović je odmah danas sjeo sa liderom DF-a Željkom Komšićem.

Predsjednik Demokratske fronte Željko Komšić kazao je nakon današnjeg sastanka s delegacijom Stranke demokratske akcije da njegova stranka namjerava razgovarati o formiranju vlasti isključivo kao dio bloka kojeg još čine Socijaldemokratska partija i Naša stranka.

– DF, zajedno sa SDP-om i Našom strankom, čini dogovoreni blok lijevih, građanskih stranaka, ili kako smo ga mi nazvali “bh. blok”. Sve odluke koje se tiču daljeg sudjelovanja u vlasti ili opoziciji ćemo donositi samo u okviru tog bloka.

To podrazumijeva i suglasnost ostale dvije stranke jer nama je cilj održati taj blok i u idućem razdoblju zajednički nastupati u nekim narednim izbornim ciklusima – poručio je Komšić.

Govoreći o jučerašnjoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta FBiH, Komšić je rekao da DF nije niti će ikada biti ona stranka koja će biti iskorištena kao sredstvo da bi se HDZ, na mala vrata uvukao u rukovodstvo Zastupničkog doma ili u Vladu FBiH ili eventualno na razini države.

Podsjetimo, nakon što su stranke tzv. Bh.bloka predvođene SDP-om na jučerašnjoj konstituirajućoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta FBiH izabrale samo predsjedavajućeg Elvir Karajbića iz SDP-a, ali ne i zamjenike predsjedavajućeg Doma, Salmir Kaplan zastupnik SDA je pitao jesu li ta mjesta rezervirana za kadrove SNSD-a i HDZ-a.

Komšić je pak danas rezolutno rekao da u takvoj vlasti, u kojoj bi bio HDZ BiH, DF neće sudjelovati, piše Slobodna Bosna. 

Očito je kako bošnjačke stranke veliku nadu polažu u Središnje izborno povjerenstvo od kojeg se čeka odluka kako popuniti Dom naroda.

HMS piše kako je predsjednik DF-a najavio mogućnost da po prvi put u Klubu Hrvata u Domu naroda Parlamenta FBiH HDZ BiH neće imati “kontrolni paket”.

Razvoj situacije, dodaje, ovisi upravo o odluci SIP-a.

-Ako se SIP primjeni popis iz 1991., a mora se primjeniti pri popuni Doma naroda, HDZ neće imati trećinu u Klubu Hrvata i moći ćemo bez njega formirati vlast, otkrio je ranije namjere bošnjačkog bloka Nihad Čolpa iz tzv. Građanskog saveza.

Podsjetimo, Ustavni sud BiH u presudi po apelaciji Bože Ljubića stavio je izvan snage odredbu Izbornog zakona BiH da se iz svakog kantona/županije bira najmanje jedan izaslanik iz svakog konstitutivnog naroda, jer je ta odredba omogućavala da Bošnjaci iz većinski bošnjačkih županija izaberu jednu trećinu izaslanika u Klub Hrvata, što je po nametnutim ustavnim amandmanima dovoljno da se izabere Federalna izvršna vlast u FBiH bez predstavnika Hrvata. U presudi Ustavnog suda u kojoj se nalažu izmjene Izbornog zakona koje će osigurati izbor legitimnih predstavnika konstitutivnih naroda traži se primjena posljednjeg popisa stanovništva, tj onog iz 2013. godine, pisao je ranije HMS, no očito je da lijeve stranke očekuju da SIP primjeni popis iz 1991.

Zanimljivo je i to da je Izetbegović, nakon sastanka s Komšićem, apelirao da se ne ignorira volja stotina tisuća birača, no nije mislio na izbacivanje HDZ-a BiH iz Doma naroda i ignoriranje glasova Hrvata, već je govorio o mogućem izbacivanju njegove stranke iz vlasti.

– Ako zaista ovaj blok kani isključiti SDA iz vlasti, a time poništiti volju stotina tisuća birača, mi ćemo biti prisiljeni tražiti druga rješenja mimo njih – pojasnio je Izetbegović.

Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara je za posljednja događanja na konstituirajućoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH rekao kako im je cilj spriječiti da HDZ predstavlja Hrvate

“Cilj je onemogućiti, spriječiti da se implementiraju rezultati izbora i da HDZ ima onu ulogu koju joj je hrvatski narod dao na izborima, da predstavlja Hrvate tamo gdje im je to Ustavom predviđeno. Jasno je koja je potpora dana HDZ-u BiH i svako normalan tko želi demokratsku proceduru implementacije izbora onda je HDZ nezaobilazan. Jučer su napravili cirkus, ono je cirkus bio, stvarno izvan svakog sadržaja”, poručio je Čavara.