Home Crna kronika Strijeljanje Bošnjaka i Hrvata na Oborcima

Strijeljanje Bošnjaka i Hrvata na Oborcima

SHARE

Svjedokinja Tužiteljstva BiH se, na suđenju za zločine počinjene 1995. godine u Mrkonjić-Gradu, prisjetila kako je njen otac ubijen.

Anđelina Žutić je kazala da je u rujnu 1995. godine, dok se sa sestrom nalazila u izbjeglištvu u Splitu, od strica saznala za ubojstvo oca Stipe Bakovića, piše Birn.

“Nazvao me stric iz Livna i rekao da su mu javili da je tata strijeljan, zajedno s još tri Hrvata i 24 Bošnjaka. On ga je i identificirao, a zatim i sahranio u Jajcu”, ispričala je Žutić.

S majkom, kako je kazala, godinama nije pričala o tom događaju.

“Deset godina nismo progovorile o tome. Znam samo da su taj dan, prema majčinim riječima, došla dva policajca i odvela oca. Bio je u radnom vodu”, rekla je Žutić.

Za ubojstva 28 osoba bošnjačke i hrvatske nacionalnosti počinjena 13. rujna 1995. sudi se Branku Čigoji, Željku Tadiću, Saši Boškiću i Miloradu Glamočaku.

Oni su optuženi kao pripadnici Izviđačkog voda Mrkonjičke brigade Vojske Republike Srpske (VRS).

O ubojstvu supruga Tahira Lubovca, također pripadnika radnog voda, govorila je Mirsada Lubovac.

Ona je kazala da je njen suprug više puta odlazio i dolazio s rada, kao pripadnik radnog voda. Odlazio bi na pet-šest dana, pa se vraćao, sve do rujna 1995. godine, kada je i ubijen, izjavila je Lubovac.

“Saznala sam preko dnevnika na radiju. Krili smo se u podrumu jedne kuće u Mrkonjić-Gradu, kada je javljeno da je na Oborcima ubijeno više Mrkonjićana. Pročitali su i imena, a na spisku je bio i moj Tahir. U početku nisam vjerovala u to, ali je, nažalost, bilo točno”, rekla je Lubovac.

Suđenje se nastavlja 5. prosinca, prenosi Bljesak.info