Home Društvo Udruga građana “Srbi Duvna” poziva u pomoć

Udruga građana “Srbi Duvna” poziva u pomoć

SHARE

Udruženje građana „Srbi Duvna“ na sjednici održanoj 1. rujna donijelo je Odluku da se u suradnji s Pravoslavnom crkvom-Duvanjskom parohijom, izvrši rekonstrukcija Hrama Svetog Nikole u Tomislavgradu, prema projektu rekonstrukcije saniranja krova i fasade na crkvi, koji su uradili inženjeri Dragomir Brnjoš i Čedomir Mavrak iz Mostara.

Prema nalazu inženjera, ova crkva je u izuzetno lošem stanju. Krov je u nekim dijelovima postao propustan, što se vidi na zidovima fasade. Ukoliko se ne sanira krov, voda će ući u unutrašnjost objekta, a šteta će biti nesaglediva. Moguće je i urušavanje stropa i unutrašnjih zidova te bi saniranje eventualne štete bilo znanto skuplje i teže. Rekonstrukcija krova i fasade je neminovna ako se želi sačuvati ovaj značajni crkveni objekt, koji je svjedok življenja Srba i pravoslavlja na prostoru općine Tomislavgrad, a koji su se uslijed ratnih djelovanja rasuli po cijelome svijetu. Ovaj vjerski objekt postao je mjestom okupljanja duvanjskih Srba na liturgiji na dan crkve i drugim vjerskim blagdanima.  Crkva je izgrađena prije 155 godina i ima povijesni značaj ne samo za Srbe iz Duvna već i za Pravoslavnu crkvu i općinu Tomislavgrad.

Pozivaju se svi članovi Udruženja, vjernici Srpske pravoslavne crkve, kao i vjernici drugoga svjetonazora, svi Srbi podrijetlom iz Duvna i njihovi potomci, poduzeća, društveno-političke organizacije i pojedinci iz Tomislavgrada da daju svoj doprinos izvršenju rekonstrukcije, navodi se, između ostaloga, u dopisu koji je duvanjskom portalu Tomislavcity uputio predsjednik Skupštine Udruženja Milan Karan.

Detaljnije informacije o potrebi rekonstrukcije ovoga objekta i načinima uplata novčane pomoći za rekonstrukciju crkve možete pogledati u priloženome dopisu.

Tekući račun u KM:

Srpsko-pravoslavna crkvena opština Duvanjska

1402011130003035 Sberbanka Mostar

 

Idejno rješenje obnove crkve svetog Nikole u Tomislavgradu možete pogledati na linku OVDJE, piše Tomislavcity