Home Politika Političarka iz BiH završila u zatvoru, tokom boravka u zatvoru, iza rešetaka...

Političarka iz BiH završila u zatvoru, tokom boravka u zatvoru, iza rešetaka naplatila 20 tisuća KM, plaću je primala i njena savjetnica

SHARE
Tu nije kraj, sve vrijeme provedeno u ženskom zatvoru u Tuzli Vesna Švancer imala je savjetnicu kojoj je plaća isplaćivana iz Budžeta Federacije Bosne i Hercegovine.
S pravom se postavlja pitanje opravdanosti isplaćenih sredstava savjetnici Adaleti Kurtović s obzirom na to da sedam mjeseci nije imala koga savjetovati, odnosno nije mogla pružati savjetničke usluge pritvorenoj šefici, piše Klix.ba 

Podsjećamo, Švancer se sumnjiči da je zloupotrijebila položaj ili ovlasti u vezi s dodjelom grantova iz budžetskih rezervi, odnosno da je tražila povrat pola novca.
Bivša zamjenica predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamenta FBiH Vesna Švancer, a koja je mandat dobila s liste Saveza za bolju budućnost (SBB), uhićena je 20. travnja 2018. godine.

Iz Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine potvrdili su Klixu da je Švancer i nakon uhićenja nastavila primati plaću u iznosu od 2.992 KM, odnosno da je od travnja do listopada 2018. godine na njen račun isplaćeno 20.947,99 KM plaće.

Adaleta Kurtović (Foto: Screenshot Al Jazeera Balkans)

Adaleta Kurtović (Foto: Screenshot Al Jazeera Balkans)

Pored toga, Švancer je uplaćeno 1.071 KM paušala i to 630 KM za travanj i 441 KM za svibanj 2018. godine. Prema podacima Parlamenta FBiH, Švancer je u mjesecu kad jeuhićena primila 178 KM naknade za topli obrok, 300 KM naknade za odvojeni život i 100 KM naknade za stan i troškove smještaja.

Kada se sve sabere, Vesna Švancer je od travnja do listopada 2018. godine iz džepova građana BiH naplatila 23.038,41 KM uprkos tome što se od 20. travnja 2018. godine nalazi u zatvoru.

Da stvar bude gora, skoro identičan iznos isplaćen je savjetnici Adaleti Kurtović, nekadašnjoj pomoćnici Edite Đapo (SBB) za vrijeme dok je obnašala dužnost zamjenice ministrice financija i trezora BiH.

Kurtović je već svjedočila u sudskom procesu koji se vodi protiv Švancer pred Općinskim sudom u Tuzli, a zbog zloupotrebe sredstava iz tekuće rezerve.
Od travnja do listopada 2018. godine građani BiH isplatili su savjetnici Vesne Švancer 14.897 KM plaće, 1.139 KM naknade za topli obrok, 600 KM naknade za odvojeni život i 864 KM naknade za prijevoz.
Kurtović je čak uspjela naplatiti i 440 KM regresa u periodu dok se Švancer nalazila u zatvoru, piše Klix.ba