Home Društvo Okupljanje vatrogasaca iz Hrvatske, BiH i Crne Gore u Mostaru, Sanader poručio...

Okupljanje vatrogasaca iz Hrvatske, BiH i Crne Gore u Mostaru, Sanader poručio kako će zajedno lakše uzeti sredstva iz EU fondova

SHARE

U organizaciji Grada Mostara i uz potporu Hrvatske gospodarske komore (HGK), u ponedjeljak su se u Mostaru okupili vatrogasci Republike Hrvatske, Crne Gore, Federacije BiH, Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) i Grada Mostara kako bi razgovarali o suradnji na terenu i mogućnosti korištenja EU fondova za programe prekogranične suradnje.

Forum je u prvi plan stavio ciljeve i potencijale svih vatrogasnih zajednica, kao i buduće poteze koji podrazumijevaju bolju povezanost zemalja u regiji.

Zaključeno je da je potrebno komunikaciju podignuti na višu razinu, a administrativne barijere do kraja umanjiti, budući da požar ne poznaje granice i zapreka te vrlo brzo izmiče kontroli.

– Cilj foruma je otvoriti vidike i teme, analizirati gdje je moguće zajedničko apliciranje za fondove EU, a u smislu poboljšanja opreme za vatrogastvo i edukaciju vatrogasaca – kazala je potpredsjednica HGK za graditeljstvo, promet i veze i predsjednica Foruma jadransko-jonskih gospodarskih komora Mirjana Čagalj.

Ona je podsjetila kako su se prvi put predstavnici vatrogasaca iz regije okupili u Splitu na Forumu jadransko-jonske komore, sveučilišta i gradova, a tema su bile iste kao i danas: što je vatrogastvo, što ono znači za čitavu regiju i koliko je to zajednička tema.

Predsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice i potpredsjednik Međunarodne organizacije zaštite i spašavanja (CTIF) Ante Sanader podsjetio je kako Hrvatska, kao punopravna članica Europske unije, ima mogućnost apliciranja za sredstva iz EU fondova za programe prekogranične suradnje.

Najavio je kako se planira izgradnja regionalnog centra za osposobljavanje operativnih snaga sustava vatrogastva i civilne zaštite u svrhu suradnje, edukacije i osposobljavanja.

– U Splitu se gradi centar, koji bi praktički trebao biti regionalni centar za obuku vatrogasaca kako iz Hrvatske tako i iz BiH, odnosno njezinih županija te iz Crne Gore – dodao je Sanader.

On je kazao kako Hrvatska i BiH imaju sporazum o ulasku kanadera i vatrogasnih snaga, te da bi se na isti način trebalo uključiti i vatrogastvo iz Crne Gore.

Šef Ureda za međunarodnu su radnju Podgorice Dragutin Đekovid napomenuo je kako je individualna suradnja između vatrogasaca dobra te da bi tu suradnju trebalo institucionalno unaprijediti.

Nazočnima su se obratili i predsjednik Vlade HNŽ-a Nevenko Herceg, zastupnik u skupštini HNŽ-a Damir Džeba, a uime gradonačelnika Mostara Ljube Bešlića, načelnik Odjela za organizaciju, pravne poslove, opću upravu, civilnu zaštitu i vatrogastvo Gradske uprave Mostara Predrag Šupljeglav.

Oni su se složili kako je tema borbe protiv požara od iznimne važnosti za Mostar i HNŽ, jer je taj prostor najugroženiji u BiH kada su u pitanju vanjski požari.
U tom kontekstu, Grad Mostar i HNŽ moraju na najbolji način odgovoriti na izazove te se pobrinuti za adekvatnu opremljenosti i obučenosti vatrogasnih jedinica i ostalih institucija koje reagiraju kada se požar dogodi.

– Ukoliko se osposobi regionalni centar u Splitu, to će biti dodatna mogućnost obuke naših vatrogasaca, kako dobrovoljnih, tako i profesionalnih – ocijenio je Šupljeglav.

Otvaranu Foruma vatrogasaca nazočili su, među ostalim, ministar pravde BiH Josip Grubeša, federalni ministar prometa i veza Denis Lasić, predsjednik Gospodarske komore FBiH Marko Šantić i ministar unutarnjih poslova HNŽ-a Slađan Bevanda, piše Fena