Home Tech Prijatelji iz Dortmunda imaju ideju koja bi mogla biti zanimljiva brojnim Hrvatima

Prijatelji iz Dortmunda imaju ideju koja bi mogla biti zanimljiva brojnim Hrvatima

SHARE

Hrvati u domovini najčešće razmjenjuju informacije o svakodnevnom životu kad se sretnu negdje na “kavi ili “cappuccinu”, odnosno u nekom kafiću gdje ispijaju kavu ili cappuccino.

Upravo iz tog ispijanja cappuccina, dvojica prijatelja iz Dortmunda su se dosjetili kako bi mogli povezati Hrvate u Njemačkoj. Josip Burazin (28) i Goran Kanjir (27) su osmislili aplikaciju koju su nazvali “Appučinoo”, po uzoru na cappuccino i ono što on predstavlja Hrvatima.

Tako bi putem aplikacije na hrvatskom jeziku mogli doznati gdje se Hrvati okupljaju, na koja mjesta najčešće izlaze vikendom, gdje su hrvatski liječnici i brojne druge informacije na hrvatskom jeziku.

Trenutno je aplikacija u procesu prikupljanja informacija s područja cijele Njemačke.

– Samo ime “cappuccino” proizlazi iz riječi „cappucio“, što u prijevodu znači kapuljača-kapa. Upravo iz te zamisli da ispijanje cappuccina uz korištenje aplikacije poveže sve ljude iz iseljeništva ispod jedne „kapuljače“ nastao je “Appučinoo” – kaže Josip.

Kako tvrde pokretači, Aplikacija će koristiti kako običnim tako i poslovnim ljudima, onima koji traže poslove i zabavu.
-Našim privatnim korisnicima omogućujemo lakši put do djelatnosti i usluga s hrvatskoggovornog područja, te istodobno našim poslovnim korisnicima mogućnost oglašavanja i lakši put do novih klijenata. Također se omogućuje korištenje oglasne ploče za objavljivanje različitih oglasa i ponuda, te tako možete prodati i kupiti neku uslugu, auto, nekretninu ili slično,  objasnio je Josip.

Aplikacija će biti vrlo korisna mnogima koji još uvijek žive u svojoj Domovini, jer sve više ljudi traži posao u inozemstvu, kupuje aute, ili pak putuju u strane gradove, a sa Appucinoo aplikacijom taj će cilj definitivno biti lakše ostvariv, tvrde pokretači aplikacije.

Inače, Josip Burazin je podrijetlom iz Cista Velike kod Imotskog. Rođen je i odrastao u Njemačkoj, dok je Goran Kanjir iz Varaždina. U Njemačkoj živi od 2014.godine, piše Zvonko Bosnić za Fenix-magazin