Home Crna kronika UBILI ČOVJEKA KADA JE OTMICA KRENULA PO ZLU Presuda članu hercegovačke grupe...

UBILI ČOVJEKA KADA JE OTMICA KRENULA PO ZLU Presuda članu hercegovačke grupe koja je planirala otmice i iznude

SHARE

Vrhovni sud RS pravosnažno je osudio Gavrila Bjelicu (50) iz Bileće na godinu dana zatvora jer je bio član zločinačkog udruženja u Bileći koje je planiralo iznude i otmice, a na čijem čelu je bio njegov sugrađanin Miljan Vujović.

Bjelici, kome je prvostupanjsku presudu izrekao Okružni sud Banjaluka, odbijena je žalba odbrane kao neosnovana i Vrhovni sud RS potvrdio je prvostupanjsku presudu.

Vrhovni sud ranije je potvrdio i presude Đorđu Radmiloviću, Srđanu Dendi i bivšem policajcu MUP-a RS Draganu Šarencu i pravosnažno ih osudio na ukupno dvije godine i 11 mjeseci zatvora zbog pokušaja otmice Petra Bajčetića, koji je potom ubijen.

Bjelica nije sudjelovao u ubojstvu, nego, kako se navodi u presudi, u planiranju otmice i iznude.

Podsjetimo, Bajčetić je ubijen u rujnu 2016. godine ispred svoje zgrade u Ulici Alekse Šantića u Bileći.

Bajčetića su ispred zgrade u zasjedi sačekala dva muškarca koja su bila obučena u crne kombinezone i maskirana fantomkama. Napadači su pokušali da ga naguraju u automobil i kada nisu uspjeli, oborili su ga. U tom naguravanju jedan od napadača je ispalio najmanje dva hica iz pištolja, kalibra devet milimetara, a jedan metak je Bajčetića pogodio u glavu“, rekao je ranije izvor blizak istrazi.

Članovi zločinačkog udruženja sastajali su se i boravili u napuštenoj kući Stojana Nosovića na putu Bileća – Gacko kako bi planirali iznude i otmice, a za  te potrebe nabavili su automobil audi A4, koji je ukraden, i na njega su postavljene ukradene tablice, a koji je pronađen napušten nakon ubojstva Bajčetića.

Nabavili su i kombinezone s natpisom SIPA, fantomke, lisice, vezice i druge predmete pogodne za izvršenje krivičnih djela.

Bjelica je tvrdio da  se on slučajno zatekao u toj kući te da nije znao da su planirali ubistvo Bajčetića.

Podsjećamo, Gavrilo Bjelica je u rujnu prošle godine teško ranjen u eksploziji bombe podmetnute pod njegov automobil. Bomba je žicom bila vezana za točak i kad se vozilo pokrenulo, došlo je do eksplozije, u kojoj je Bjelica ostao bez lijeve noge.

Organizatoru udruženja Vujoviću na teret se stavlja da je organizirao zločinačko udruženje koje je likvidiralo Bajčetića. Za njim je bila raspisana međunarodna tjeralica, a uhićen je ljetos u Srbiji sa krivotvorenim dokumentima Hrvatske i Švicarske.

Vujović je 2007. godine osuđen na osam godina zatvora zbog neuspjelog atentata na Miodraga Kundačinu, bivšeg komandira Granične policije BiH u Trebinju, prenosi Saransak.com