Home Tech Božićni običaji: Kako smo čestitali Božić prije, a kako ga čestitamo danas?

Božićni običaji: Kako smo čestitali Božić prije, a kako ga čestitamo danas?

SHARE

Vrijeme ljubavi, pažnje, malih darova – upravo to slika je savršenog Božića.

Božića kakvog su poznavale naše bake, prabake, roditelji, a kakvog poznaju i naši potomci.

Iako je slika blagdana ista, neke stvari promjenom stila života promijenile su se same po sebi.

Primjerice, načini na koje čestitamo jedni drugima. Ono što su nekad bili odlasci od vrata jednog do vrata drugog susjeda ili člana uže i šire obitelji, najprije su postali mailovi prepuni interaktivnih čestitki, potom SMS-ovi i na koncu porukice preko Vibera i WhatsAppa.

Transformirali smo se mi, a Božić je ostao isti pa pogledajmo što smo to sve radili prije, a što radimo danas i možemo li nekako spojiti ljubav prema starome i umotati ga u novo ruho…

Čestitanje na božićno jutro

Oni stariji među vama sjećaju se starohrvatskih običaja prema kojima se na prvi dan Božića ostajalo doma u društvu uže obitelji.

Odmotavali su se darovi iskopani iz nakupina slamice, jele su se delicije pripravljane cijeli prethodni tjedan i pjevale božićne pjesme.

Danas te prizore možemo vidjeti još samo u filmovima ili u nekim manjim mjestima na manifestacijama na kojima se slave stari običaji kao dio turističke atrakcije.

U našim domovima pjevanje pjesama zamijenile su playliste na Deezeru i videoservisima te u najboljem slučaju glazbeni programi na televiziji (tamo se odselila i misa polnoćka).

Proces odmotavanja darova znatno je kraći, kao i period čestitanja. Zašto? Halo, pa treba nam puno više vremena za obiteljski selfie i prezentaciju super darova, ukrasa na boru i svega blještavog u našim Instagram i Facebook storyjima te na Snapchatu. 😉

tportal
Izvor: Profimedia / Autor: NN/Profimedia

Veselje drugog dana Božića

U prijašnja vremena drugi dan Božića običavalo se krenuti put pod noge – zabundani, opremljeni kapama, šalovima i rukavicama, u pratnji roditelja i drugih članova obitelji odlazili smo redom najprije do bake, pa tete, strica, prijatelja i susjeda kako bismo im sa širokim osmijehom na licu poželjeli sretan Božić i donijeli darove.

Danas je taj običaj zadržan tek kod šačice ljudi ili se sveo samo na posjećivanje najbližih, a susrete s drugima zamijenili su videopozivi preko Skypea, Vibera, WhatsAppa, FaceTimea i drugih aplikacija na pametnim telefonima.

Bilo da je obitelj u istome gradu ili u različitim državama i kontinentima, ovi pozivi postali su pokazatelj bliskosti s određenim ljudima. A što je s darovima? Ako imate malo bolji uređaj, internetsku vezu te ispravnu bankovnu karticu, naprosto možete posjetiti bilo koji internetski dućan, odabrati poklon, platiti ga i poslati na adresu voljenog bića. Oduševljenje će biti jednako, piše Tportal.hr

tportal
Izvor: Profimedia / Autor: NN/Profimedia