Home Društvo Dom zdravlja u Metkoviću imao je osiguran novac za uređaj koji bi...

Dom zdravlja u Metkoviću imao je osiguran novac za uređaj koji bi možda malenom Gabrijelu spasio život, nije kupljen iz banalnog razloga

SHARE

Je li život devetogodišnjeg dječaka Gabrijela Bebića iz Metkovića, koji je umro od septičnog šoka uzrokovanog bakterijom streptokok, mogao biti spašen da su pedijatrijske ordinacije i Hitna pomoć imali CRP analizator?

Taj aparat za analizu krvi iz prsta vrlo brzo uz minimalno medicinsko znanje pokazuje je li netko zaražen virusom ili bakterijom i u kojoj mjeri, pa se liječenje može nastaviti na odgovarajući način. Ali, toga aparata u Metkoviću nema.

Da stvar bude još tragičnija, 34 tisuće kuna za dva uređaja proljetos je osigurao Grad Metković, ali oni nisu nabavljeni iz banalnog razloga: po Zakonu o medicinskoj biokemiji ordinacije primarne zdravstvene zaštite ne mogu obavljati takve analize, već isključivo ovlašteni laboratoriji.

Tako je propala nabava CRP analizatora, koji je možda malenom Gabrijelu mogao spasiti život, a drugoj djeci, pa i odraslima olakšati tijek bolesti. Dakle, nije riječ o milijunskim iznosima koje za kupnju takvog aparata nikako ne može izdvojiti dugovima opterećen zdravstveni sustav. Nije to podizanje dječje bolnice ili neke poliklinike koja zahtijeva hrpu novca i godine gradnje, već je to aparat od petnaestak tisuća kuna.

Kronologija besmisla

No, krenimo redom. U ožujku ove godine neformalna skupina na društvenim mrežama, pod nazivom “Mame doline Neretve”, pokrenula je inicijativu za nabavu dva aparata analizatora C-reaktivnog proteina i streptokoka za pedijatrijske ordinacije u Domu zdravlja Metković.

Radi se o aparatu koji u roku od dvije minute iz kapljice krvi iz djetetove jagodice prsta odmah daje rezultate koji mogu otkriti da li se kod oboljelog djeteta radi o bakterijskoj ili virusnoj infekciji.

Njihov zahtjev prihvatili su Grad Metković i gradonačelnik Dalibor Milan pa je Grad imao namjeru financirati kupnju tih aparata. Prema ponudi Medical centra d.o.o., cijena uređaja (umanjena za rabat od 1000 kuna po komadu), testova za CRP, kontrolnog uzorka s poznatom vrijednošću CRP-a, kao i testova za bris/streptokok, zajedno s PDV-om, iznosila je 34.065,00 kuna.

Dakle, posao je bio zaključen, roditelji sretni, ali tada se u priču upetljala Komora medicinskih biokemičara koja zabranjuje nabavu tog uređaja, uz obrazloženje da je analiza krvi u ordinacijama primarne zdravstvene zaštite protuzakonita.

– Trenutačni podzakonski propisi koji reguliraju navedenu materiju na vrlo jasan način isključuju mogućnost upotrebe CRP analizatora u liječničkim ordinacijama primarne zdravstvene zaštite. U protivnom bi se izrada CRP analize u ordinacijama mogla svrstati u nadriliječništvo – obrazloženo je iz Komore medicinskih biokemičara.

Kompleksno pitanje

Kako nam je kazala dopredsjednica Komore medicinskih biokemičara Ivana Delić, riječ je o vrlo kompleksnom pitanju.

– Taj aparat nije tako jednostavan i siguran bez stručnog nadzora. Imamo ih u bolnicama, ali su pod nadzorom laboratorija. U konačnici je pitanje koristi za pacijenta od toga, jer sve je dobro dok je točno. Što će biti ako netko izda pogrešan nalaz na tom aparatu i tako odredi krivu dijagnozu – pita Delić.

Međutim, ipak je u postupku izmjena spornog Pravilnika o načinu obavljanja medicinsko-biokemijske djelatnosti u liječničkim ordinacijama, koji do sada nije dopuštao instaliranje CRP analizatora u ordinacijama.

Pedijatrica u Domu zdravlja Metković Ksenija Kaleb, koja je posljednja pregledala devetogodišnjaka prepoznavši simptome životne ugroženosti i čija je ordinacija zbog administrativnih ograničenja ostala bez CRP analizatora, drži da bi im taj aparat olakšao posao.

Laboratorij koji djeluje u Metkoviću zapravo je u statusu privatne prakse u zakupu, laborantice su koncesionari koji rade subotom do podne, a nedjeljom ne rade. U takvim okolnostima, CRP analizator bi bio spasonosno rješenje, a možda je i život devetogodišnjaka mogao biti spašen.