Home Kultura Kuzma Kovačić u Širokom Brijegu predstavio “kipove od svjetlosti”

Kuzma Kovačić u Širokom Brijegu predstavio “kipove od svjetlosti”

SHARE
Retrospektivna izložba akademskog kipara Kuzme Kovačića otvorena je u ponedjeljak u Franjevačkom muzeju i galeriji u Širokom Brijegu.

Izložba pod nazivom “Lik uzorit, kip usnosit – kipovi od svjetlosti” kulturnoj je javnosti na uvid ponudila skulpture renomiranoga hrvatskog kipara, tri foto reprodukcije te jednu instalaciju pod naslovom “Kino ‘Madeira’”.

Svečano otvorenje izložbe vodio je Marinko Karačić, a nazočnima su se obratili voditelj umjetničkog programa Franjevačke galerije fra Vendelin Karačić, pisac predgovora Milan Bešlić, sam kipar Kuzma Kovačić te Josip Primorac, koji ju je u ime ministrice obrazovanja, znanosti, kulture i sporta Ružice Mikulić proglasio otvorenom.

Fra Vendelin Karačić istaknuo je da se hrvatski kipar u širokobriješku Franjevačku galeriju vratio 20 godina nakon prve izložbe.

Ovo je naša božićna izložba, kao što je bila i ona prije 20 godina, ustanovio je širokobriješki franjevac, ističući da je Kuzma Kovačić katolički raspoložen kipar koji katoličanstvo doista i živi.

Fra Vendelin Karačić naglasio je da se Kuzma Kovačić u Franjevački muzej i galeriju vratio nakon 20 godina

Milan Bešlić u govoru je ukratko predstavio stvaralaštvo, također podvlačeći njegovo kršćansko ishodište, odnosno – kako je naveo u predgovoru “Bog je živ” – činjenicu da je brojna djela koncipirao upravo na toj motivskoj matrici i duhovnim vrijednostima oblikovanim teološkom utemeljenošću u kršćanskoj vjeri.

Autor izloženih djela Kuzma Kovačić zahvalio je svima na odazivu te Franjevačkoj galeriji na pozivu, izdvojivši i važnost davno uspostavljenog prijateljstva s danas preminulim fra Jozom Pejićem.

U Franjevačkoj galeriji izloženo je 25 umjetničkih djela

Josip Primorac, stručni savjetnik Ministarstva obrazovanja, znanosti, kulture i športa ŽZH, izložbu je proglasio otvorenom, a u kratkom govoru zahvalio je kiparu što drugi put izlaže u Franjevačkoj galeriji te je pohvalio napore ove institucije na uzdizanju kulturnoga života u Hercegovini.

Svečano otvorenje izložbe glazbenim je brojevima uveličala Klapa “Dobrkovići”.

Izložba u Franjevačkoj galeriji sadrži 25 umjetničkih djela, tri foto-reprodukcije i jednu projekciju, a ostat će otvorena do 10. veljače 2019. godine, piše Jabuka.tv