Home Život Srpkinja opisala što se dogodilo kad je tražila “kafu” u Zagrebu, Puli...

Srpkinja opisala što se dogodilo kad je tražila “kafu” u Zagrebu, Puli i Rovinju

SHARE

Jedna korisnica Quore iz Srbije na toj je društvenoj mreži napisala svoja iskustva o tome što se dogodi kad pred Hrvatima govori srpski.

“Ovo je moje osobno iskustvo i tako ga doživljavajte. Bila sam nekoliko puta u Hrvatskoj nakon rata. Ja pričam srpski (središnja Srbija, Beograd) i ne mogu se prebacivati na druge dijalekte zemalja bivše Jugoslavije. U Zagrebu sam sjela u kafić, naručila kavu, fotografirala grad, natočila gorivo u automobil i na svim tim mjestima pričala s Hrvatima. Ništa se nije dogodilo”, započela je Slađana.

“U Puli isto kao u Zagrebu. Ništa se nije dogodilo. Rovinj, jedno od mnogih dobrih iskustava. Htjela sam kupiti sladoled od kave. U Srbiji se kaže kafa, a u Hrvatskoj kava. Kad sam pitala za sladoled od ‘kafe’, prodavač mi je rekao: ‘Ako je od kafe, onda je na moj račun.’ Dobila sam sladoled besplatno”, nastavila je.

“U Rijeci isto kao i u Zagrebu i u Puli. Ništa se nije dogodilo. U Dubrovniku sam razgovarala s mnogo ljudi i nije bilo posebnih reakcija osim u jednoj pekari gdje je prodavač bio ugodno iznenađen što priča s mojom rodicom i sa mnom baš zato što smo iz Srbije. Razgovarali smo malo više nego inače dok smo kupovale pekarske proizvode”, objasnila je.

“Dakle, bilo je u rangu od toga da se ništa nije dogodilo ili samo dobra iskustva”, zaključila je.