Home Crna kronika PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV RAMIZA, generala ABiH za ratni zločin u Konjicu

PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV RAMIZA, generala ABiH za ratni zločin u Konjicu

SHARE

Tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine podigao je optužnicu protiv Ramiza Drekovića (62), umirovljenog generala Armije BiH  zbog ratnih zločina nad Srbima 1995. godine.

Optuženi se tereti da je za vrijeme rata i oružanog sukoba u Bosni i Hercegovini (BiH), u svojstvu zapovjednika 4. korpusa Armije RBiH postupao suprotno odredbama ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata, navode se iz Tužiteljstva Bosne i Hercegovine.

Dreković se tereti da je u proljeće 1995. godine izdao direktno, strogo povjerljivo naređenje artiljerijskim jedinicama na širem području općine Konjic da izvrše neselektivno granatiranje mjesta Kalinovik, naseljenog stanovništvom srpske nacionalnosti.

Nakon izvršenog granatiranja, u više navrata, tijekom svibnja i lipnja 1995. godine, uslijed eksplozija granata ubijeno je dijete u dobi od 15 godina, a teže i lakše ranjeno više djece i odraslih osoba. Granatiranjem je prouzrokovano veliko razaranje imovine i objekata.

Optuženi se tereti za kazneno djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Navode optužnice tužiteljstvo će dokazivati pozivanjem oko 50 svjedoka i stručnih vještaka te prilaganjem više od 200 dokaznih materijala.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.