Home Politika 43 tisuće Francuza ostalo bez posla zbog “žutih prsluka”

43 tisuće Francuza ostalo bez posla zbog “žutih prsluka”

SHARE

U Francuskoj je oko 43 tisuće ljudi ostalo bez posla zbog prosvjeda “žutih prsluka” koji su u toj zemlji počeli 17. studenog.

Prema podacima Ministarstva ekonomije Francuske, brojne kompanije su pretrpjele ogromnu materijalnu štetu zbog prosvjeda “žutih prsluka”, prenosi Anadolija.  Navodi se da je bez posla ostalo oko 43 tisuće građana čime je državi nanesena šteta od oko 28 milijuna eura.  Agnes Pannier-Runacher, državna ministrica za ekonomska pitanja, kazala je da je zbog protesta za 25 posto zabilježen manji promet robe u trgovini.

Tijekom protesta je smrtno stradalo 10, a privedena je 4.341 osoba, dok je ozlijeđeno njih više od 1.000.  Antivladini protesti “žutih prsluka” najviše su utjecali na pad ekonomskog rasta kao i trgovinski ratovi koji se vode u svijetu, a koji su izazvali manjak poslovne sigurnosti u mnogim zemljama.

Pokret “žuti prsluci” nose ime po sigurnosnim fluorescentnim prslucima, koje u automobilima moraju imati svi vozači u Francuskoj.  Prosvjedi su počeli sredinom studenog protiv najavljenog povećanja poreza na gorivo, piše Bljesak.info