Home Crna kronika Podignuta optužnica protiv osam osoba za ratni zločin u Lukavcu

Podignuta optužnica protiv osam osoba za ratni zločin u Lukavcu

SHARE

Tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine podigao je optužnicu protiv Zijada Srabovića, rođenog 26.02.1961. godine u Tuzli, Refika Morankića zv.“Fiko“, rođenog 19.10.1952. godine u mjestu Modrac, Ahmeta Bajrića, zv.“Ahmo“, rođenog 28.02.1965. godine u mjestu Liješnica, Abida Arapčića, rođenog 02.03.1969. godine u Tuzli, Senaida Ćosića, zv.“Žera“, rođenog 09.12.1957. godine u mjestu Modrac, Pašage Čajića, zv.“Čaja“, rođenog 02.09.1969. godine u Lukavcu, Samira Džambića, zv. „Džambo“, rođenog 11.04.1972. godine u Lukavcu, Mirsada Žilića, zv.“Žila“ i „Mirso“, rođenog 22.03.1964. godine u Tuzli.

– Optuženi se terete da su za vrijeme rata i oružanog sukoba u BiH, u svojstvu komandanata i pripadnika TO Lukavac, Vojne policije, tzv. „Fikine jedinice“ i HVO-a Modrac, postupali suprotno odredbama ženevskih konvencija o zaštiti civilnog stanovništva za vrijeme rata.

Oni su optuženi za ratne zločine počinjene nad više od 20 žrtava, civila srpske nacionalnosti, koji su bili nezakonito zatočeni na više lokacija na području Lukavca i okoline.

U optužnici se navodi da su žrtve mučene i zlostavljane na izrazito ponižavajuće načine, nanošene su im teške fizičke i psihičke ozljede, vršeno seksualno zlostavljanje i ponižavanje žrtava i druga nečovječna djela. Počinjenim zločinima su žrtvama nanesene teške ozljede, a dva zatočenika su podlegla od posljedica zlostavljanja. Optuženi se terete za krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva – saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Navode optužnice Tužilaštvo BiH će dokazivati pozivanjem 42 svjedoka, među kojima i svjedoka sa mjerama zaštite i prilaganjem oko 100 dokaznih materijala.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, prenosi Dnevno.ba