Home Nekategorizirano Most rogobori protiv cuge i pljugi, a šuti o skandalu na Hitnoj...

Most rogobori protiv cuge i pljugi, a šuti o skandalu na Hitnoj u gradu gdje im je šef bio liječnik i gradonačelnik

SHARE

Novu godinu Most je građanima čestitao najavom zakonske inicijative kojom kane zabraniti pušenje na svim otvorenim javnim prostorima i kupovinu alkohola iza 22 sata bilo gdje osim u ugostiteljskim objektima, piše 100posto.hr

Navedene stavke sporni su dijelovi njihova tri prijedloga zakona koji su pušteni u saborsku proceduru, a cilj im je poboljšati ‘zdravlje nacije’ jer Hrvati u Europi prednjače po cuganju, pušenju i pretilosti pa im, prema mišljenju Mostovaca, valja ograničiti pristup tim supstancama.

Hrvatski trezvenjački pokret

Pušači bi tako uskoro cigarete mogli pušiti samo unutar svoja četiri zida, a alkohol više ne bi bio dostupan ni na benzinskim postajama. U izmjenama zakona koji predlažu ima i pozitivnih stvari, na primjer, uvođenje hrane iz eko uzgoja u škole i vrtiće, poticanje međugeneracijske solidarnosti i stavljanje upozorenja na hranu koja sadrži transmasne kiseline, kao i onu s prevelikom količinom soli i šećera.

profimedia

profimedia

Ipak, prve dvije stavke, one o pušenju i zabrani alkohola najviše bodu u oči jer malo podsjećaju na trezvenjački pokret koji se u SAD-u prije stotinjak godina izborio za Prohibiciju što je rezultiralo tektonskim poremećajima u američkom društvu. Zahvaljujući zabrani, Amerikanci su, osobito u velikim gradovima, cugali više no ikada prije. Unatoč prohibiciji, alkohol se točio čak i u Bijeloj kući. Ilegalnu trgovinu alkoholom preuzela je mafija, a Prohibicija, ‘lude dvadesete’ bilo je njihovo zlatno doba kada su nastale mafijaške organizacije od kojih mnoge djeluju i danas. Mostova prohibicija i u nas bi uvela slično stanje, a kandidata za preuzimanje titule hrvatskog Al Caponea ima napretek.

Riba smrdi od glave

Ovaj ničim izazvan potez im nije trebao. Osim toga, otkuda im uopće ideja da od građana zabranama pokušaju iznuditi u zdravom tijelu zdrav duh, kada je čitava društvena klima u zemlji nezdrava, a mnogima čašica razgovora nakon posla ili cigareta na pauzi jedini ‘stress relief’.

Izgleda da se Mostov šef Božo Petrov ovim mjerama ponovno igra glavnog psihijatra u državi. Zanimljivo, u svojim prijedlozima zakona nigdje nije spomenuo prevenciju zlouporabe psihofarmaka kojoj su skloni brojni građani, a ovisnost o njima raste.

Božo, a ni drugi Mostovci nisu se oglasili ni o nedavnoj smrti dječaka zbog propusta na Hitnoj u Metkoviću. Ubrzo je otkriveno da to nije bilo prvi puta da dijete umire zbog nebrige liječničkog osoblja. Od slučaja je prošlo gotovo mjesec dana, a od čelnika Mosta koji se ponose svojim rodnim gradom, o smrti djece na Hitnoj nismo čuli niti riječ.

Bivši metkovski gradonačelnik i liječnik, inače glasan u kritikama svega i svačega, osobito kada je zdravstvo u pitanju, oko ovog je slučaja napadno šutljiv što je na svome Facebook profilu primijetio i psihijatar Herman Vukušić.

Umjesto da se oglase oko slučaja s Hitnom u Metkoviću, Mostovci su se javili s ovakvom iz neba pa u rebra, niđe veze inicijativom. Bilo bi im bolje da se založe za uvođenje alko i narko testova u prostorije Sabora i Vlade i tako na vlastitom primjeru građanima pokažu kako žive zdravi i čestiti Hrvati. Jer, na kraju krajeva, poznato je da riba smrdi od glave, piše 100posto.hr