Home Društvo ČEKAJU SE SMJENE Liječnici u Metkoviću u panici zbog smrti dječaka Gabrijela

ČEKAJU SE SMJENE Liječnici u Metkoviću u panici zbog smrti dječaka Gabrijela

SHARE

Dubrovačko-neretvanska županija, koja je osnivač Zavoda za hitnu medicinu Dubrovačko-neretvanske županije i ispostave Hitne u Metkoviću, još uvijek ne zna koji su liječnici ovih ustanova učinili propuste u liječenju dječaka Gabrijela Bebića iz Metkovića, koji je preminuo.

Međutim, Indexu su odgovorili kako će, čim doznaju o kojim se liječnicima radi, tražiti njihovu odgovornost. Istovremeno, kako doznajemo iz Metkovića, liječnici koji su sudjelovali u liječenju Gabrijela Bebića su na iglama jer ne znaju hoće li baš oni snositi odgovornost.

“Nikako ne možemo doznati kod koga su utvrđeni propusti, vlada potpuna tišina, čekamo nalaze Komore, ništa nismo uspjeli doznati od njih”, rekli su nam liječnici iz Metkovića.

Inspekcija Ministarstva zdravstva utvrdila je da su liječnici u Metkoviću krivi za smrt dječaka Gabrijela Bebića, ali neće nikoga od odgovornih u ovom slučaju smijeniti jer navode da nisu oni nadležni za smjene, već Dubrovačko-neretvanska županija.

Troje liječnika učinilo propuste

A nakon što je Ministarstvo objavilo nalaz svoje inspekcije, Hrvatska liječnička komora par dana kasnije objavila je rezultate svoje inspekcije i utvrdili su propuste u stručnom radu kod troje od deset nadziranih liječnika.

O kojim se liječnicima radi, u Hrvatskoj liječničkoj komori Indexu nisu htjeli otkriti. A taj podatak ne znaju ni u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, koja jedina može pokrenuti smjene odgovornih osoba, a to su i najavili u odgovoru Indexu.

“Prema neslužbenim informacijama koje imamo proizlazi da su obje inspekcije koje su izvršile uvid u postupak liječenja preminulog dječaka Gabrijela Bebića utvrdile propuste osoblja. Naše ustanove: Zavod za hitnu medicinu i Dom zdravlja očekuju pisane nalaze inspekcija sa svim detaljima i odluke nadležnih tijela te će sukladno tome i postupati. Kao osnivači tih ustanova tražit ćemo da utvrđenu odgovornost prate i odgovarajuće posljedice”, stoji u odgovoru dubrovačko-neretvanskog župana Nikole Dobroslavića Indexu.

Nitko ne zna o kome se radi, svi čekaju nalaze Komore

Ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Dubrovačko-neretvanske županije Luka Lulić Indexu je odgovorio da oni još nisu dobili službeni nalaz o provedenoj inspekciji Hrvatske liječničke komore te nemaju saznanja za koje je liječnike inspekcija utvrdila da su učinili propuste.

Ni ravnatelj Doma zdravlja u Metkoviću, Mihovil Štimac, još nije dobio nalaz inspekcije i ne zna o kojim se liječnicima radi.

Kontaktirali smo i Hrvatsku liječničku komoru i tamo su nam rekli da su jučer (u ponedjeljak) poštom poslali rezultate inspekcije u Metković i Dubrovnik.

Podsjetimo, inspekcija Ministarstva zdravstva zaključila je da kod dječaka Gabrijela Bebića iz Metkovića, koji je preminuo 11. prosinca, nije na vrijeme prepoznata bolest ni težina njegove kliničke slike. Također su zaključili da su “10. 12. 2018. godine nakon prepoznavanja kliničkog sindroma i životne ugroženosti bolesnika učinjeni propusti tijekom inicijalnog zbrinjavanja, volumske resuscitacije, primjene oksigenoterapije kao i pripreme bolesnika za transport i provođenja istog u Klinički bolnički centar Split”.

Hrvatska liječnička komora objavila je priopćenje u kojem navode da je “Komisija za stručni nadzor HLK-a, sastavljena od specijalista i užih specijalista pedijatrije, intenzivne medicine i hitne medicine, u stručnom mišljenju utvrdila propuste u stručnom radu kod troje od deset nadziranih liječnika. Utvrđeni stručni propusti odnose se na necjelovito izvanbolničko postupanje pri zbrinjavanju pacijenta neposredno prije i nakon postavljanja dijagnoze teškog oblika bolesti.

Stručno mišljenje doneseno je sumirajući sve podatke prikupljene na temelju kompletne medicinske dokumentacije, razgovora obavljenih s liječnicima tijekom nadzora, kao i iz pisanih očitovanja nadziranih liječnika”, objavila je Hrvatska liječnička komora na svojim stranicama.

Komora: Ne relativiziramo ovaj tragičan događaj niti utvrđene propuste liječnika

Na temelju ovog stručnog mišljenja nadležna tijela Komore donijet će, navode, odluku o pokretanju disciplinskog postupka pred Časnim sudom Komore.

Hrvatska liječnička komora, temeljem svojih javnih ovlasti i Zakona o zdravstvenoj zaštiti, Zakona o liječništvu te Pravilnika o stručnom nadzoru, nadzire, kažu, isključivo stručni rad liječnika koji sudjeluju u pružanju neposredne zdravstvene zaštite.

“Komora ni na koji način ne relativizira ovaj tragičan događaj niti utvrđene propuste liječnika. Dodatno, dužni smo upozoriti da se organizacija i dostupnost zdravstvene zaštite na jugu Hrvatske trebaju unaprijediti u što skorije vrijeme kako bi se poboljšala zdravstvena skrb stanovništva te regije. Hrvatska liječnička komora kao strukovna organizacija liječnika snažno se zalaže za odgovorno, etičko i profesionalno obavljanje liječničke profesije, kao i pružanje zdravstvene skrbi prema suvremenim standardima struke”, stoji u priopćenju HLK-a.