Home Zanimljivosti POLICIJU IZLUDIO MISTERIOZNI RUS ZATEČEN KOD IMOTSKOG: Čak je i službena Moskva...

POLICIJU IZLUDIO MISTERIOZNI RUS ZATEČEN KOD IMOTSKOG: Čak je i službena Moskva morala uskočiti kako bi se otkrio identitet

SHARE

Nakon što su u kafiću u Imotskom zatekli izvjesnog Rusa kod kojeg su pronađeni dokumenti na nekoliko imena, splitska policija imala je ozbiljnih problema u identifikaciji uhićenoga

Krajem prošle godine splitska policija i Općinsko državno odvjetništvo susreli su se s vrlo neobičnim slučajem navodnog krivotvorenja isprave, zbog čega je jedan državljanin Rusije nešto manje od mjesec dana proveo u istražnom zatvoru na Bilicama koji je na kraju bio pušten  jer je policijska kaznena prijava za krivotvorenje odbačena, piše Slobodna Dalmacija. 

Priznao im je da su dokumenti krivotvoreni

Policajci su 2. studenog 2018. godine u jednom kafiću u Imotskom zatekli i izvjesnog Arkadyja Frantsuza kod kojeg su pronađeni putovnica i vozačka dozvola te dvije bankovne kartice Sberbanka na ime Aleksandr Roff, kao i vjenčani list izdan u Poljskoj i iskaznica za azilante izdana u Grčkoj na ime Arkady Frantsuz.

Frantsuz im je tada rekao da su putovnica i vozačka dozvola krivotvorene.

Nakon što je policija utvrdila da je preko osobe imena Shaman iz Kazahstana sredio nabavu krivotvorene putovnice i vozačke dozvole Ruske Federacije za tisuću eura, podnijela je kaznenu prijavu. Frantsuz je dokumente dobio u Beogradu, gdje se krajem listopada susreo s misterioznim Kazahstancem davši mu novac te je preuzeo putovnicu, “vozačku” i bankovne kartice na ime Aleksandr Roff.

S dokumentima može sve

Frantsuz je rekao hrvatskim istražiteljima da je  nabavio krivotvorene dokumente kako bi mogao normalno prijeći granicu Srbije i BiH, a ne da se smuca šumskim putovima kao ilegalac. S tim dokumentima mogao se prijavljivati u hotel i kupovati karte za prijevoz, a da su mu azilantsku karticu izdali u Grčkoj, gdje je došao u siječnju ili veljači 2018. godine, i to iz Poljske.

Uhićeni Rus rekao je da se u Hrvatskoj htio prijaviti u prihvatilište za azilante u Zagrebu te da u Rusiji zaista postoji osoba imena Aleksandr Roff, koja mu je nalik, i da je plan bio da će u dokumentima zamijeniti fotografiju stvarnog Roffa onom svojom, a kada prijeđe granicu da će “pravi” Roff prijaviti gubitak isprava.

Policija je potom zatražila provjeru identiteta od Interpola u Moskvi i Varšavi.

Tko je ustvari uhićeni Rus?

Moskva je odgovorila kako je putovnica na ime Aleksandr Roff, rođen 2. siječnja 1968. godine, izdana 25. rujna 2018. i vrijedi do 2028. godine, kao i da navedena osoba nije evidentirana u njihovim kaznenim i policijskim evidencijama.

Rusi su im također otkrili kako je Frantsuz rođen kao Sergey Mischenko i da je u kolovozu 2010. godine formalno promijenio ime u Arkady Frantsuz, te da je pod tim imenom živio sedam godina sve dok nije sredinom listopada 2017. ponovno promijenio podatke i postao Aleksandr Roff.

S obzirom na pronađeni vjenčani list Varšava je odgovorila splitskoj policiji da oni imaju zabilježenu osobu imena Arkady Frantsuz kao supruga izvjesne 44-godišnje državljanke Poljske Malgorzate Beate Grzeszczak. 

Bježi jer je dezertirao

Nakon što su dobili informacije i od Varšave i od Moskve i kako nitkome nije bilo jasno što se zbila, splitska policija uzela je otiske prstiju Frantsuza i poslali ih na provjeru u Moskvu.

Oni su potvrdili da otisci pripadaju osobi imena Sergey Mischenko i da je on nekoliko puta mijenjao osobne podatke te da se sad vodi kao Aleksandr Roff.

Policijski istražitelji ponovo su ispitali uhićenog koji im je sada rekao da je on zaista Aleksandr Roff, da su pronađeni dokumenti autentični, a ne krivotvoreni, te da a već više godina bježi jer da nije htio ići u vojsku tijekom “čečenskog rata” pa je zato progonjen.

Bilo ga je strah

Uhićenik im je rekao da je rođen kao  Sergey Mischenko, da se vjenčao Poljakinjom nakon promjene imena u Arkady Frantsuz, kao i da je krajem 2017. godine legalno ponovno promijenio ime, i to u Aleksandr Roff i zakonito dobio dokumente i kartice u Rusiji.

Upravo je taj element zanimljiv, s obzirom da tvrdi kako već godinama bježi zbog njegovog navodnog dezerterstva.

Policajcima je ispričao kako je prvobitnu priču ispričao zbog straha da će biti vraćen u Grčku ako otkrije da tamo ima azil, te je računao da će biti zadržan ako kaže da su isprave krivotvorene i da želi azil u Hrvatskoj.

Istaknuo je kako nije kriminalac te da želi živjeti mirnim životom.

Potvrđen identitet

“Mogu potvrditi da je nad mojim klijentom ukinut istražni zatvor i da je, po mojim informacijama, obustavljen kazneni postupak, odnosno da je odbačena kaznena prijava. Vraćeni su mu dokumenti i mobitel”, komentirao je odvjetnik Jadran Franceschi za Slobodnu Dalmaciju.

Kako je službena Moskva potvrdila njegov identitet, nadležno Općinsko državno odvjetništvo odbacilo je kaznenu prijavu. Frantsuzu je krajem studenoga prošle godine ukinut istražni zatvor te je pušten na slobodu, prenosi Net.hr