Home Politika Krišto: Preko Dana RS-a i Čovića bošnjačka javnost zataškava zločin u Buhinim...

Krišto: Preko Dana RS-a i Čovića bošnjačka javnost zataškava zločin u Buhinim kućama

SHARE

Borjana Krišto, predsjedateljica Zastupničkog doma PS BiH za Dnevnik.ba je komentirala navodni skandal u Banja Luci na proslavi Dana RS-a.

“Uobičajene metode sarajevke političke i medijske mašinerije izmislile su aferu s Draganom Čovićem  u Banja Luci kako bi zataškali obljetnicu zločina tzv. Armije RBiH u Buhinim kućama. To je matrica i ponašanja koje 20 godina ne samo da gledamo nego živimo u BiH od koje pokušavaju stvoriti bošnjačku nacionalnu državu”, kazala je Krišto.

Smatra i kako se političko Sarajevo, jučer umjesto zločinom na Buhinim kućama, bavilo Draganom Čovićem, odnosno, Hrvatima u BiH.

“Nije poanta u Draganu Čoviću ni činjenici gdje je on bio jučer, poanta je u izmišljanju krize i skandala čiji je jedini cilj bio da do širih javnosti u BiH ne dođu vijesti iz Viteza. Umjesto da su se bavili zločinom u kojem je ubijen dvogodišnji dječak među više od 20 osoba hrvatske nacionalnosti, izabrali su svjesno stvarati lažne vijesti i krive interpretacije”, kazala je Krišto.

Dodala je i kako Dan RS-a nije neustavan budući da je Narodna skupština RS-a izmijenila Zakon o praznicima RS-a.

“Političko i medijsko Sarajevo jednostavno lažu i podmeću, Dan RS-a više nije neustavan, dok Izborni zakon jest neustavan. Preporučila bih im da prvo pročitaju relevatne presude Ustavnog suda BiH o tome. Stvaranjem umjetne krize oko Čovića i Banja Luke nastoje zataškati sve ono za što su sami odgovorni. Bošnjačka politika vodi BiH u krizu i stvara krize, a ne Dragan Čović”, kazala je.

Krišto je istaknula kako se političko Sarajevo ničim drugim i ne bavi doli stvaranjem kriza.

“Bave se jedino i samo time – stvaranjem krize vezane za RS-a, Dan RS-a, Milorada Dodika, tako i Dragana Čovića i to je način da se diskreditiraju Hrvati u BiH i njihove legitimne političke težnje za konzumiranjem načela konstitutivnosti”, smatra Krišto.

Također, smatra i kako bi medijskom i političkom Sarajevo bilo pametnije da su jučer otišli u Vitez nego Banja Luku.

“Svake godine je isto u Banja Luci i to je već jedan viđen scenarij proslave Dana manjeg bh. entiteta. Trebali su otići u Vitez, jamčim da ih većina ne zna gdje je to, ne zato što zbilja ne znaju, nego jer je potrebno stvoriti jednu sliku o eksluzivnim žrtvama rata u BiH”, kazala je Krišto za Dnevnik.ba.

Podsjetimo, hrvatski veleposlanik u BiH Ivan del Vechio te šef bosanskohercegovačkog HDZ-a Dragan Čović bili su jučer na proslavi dana Republike Srpske, zbog čega su napadnuti sa brojnih strana.

”To je sramota, ja to nikad ne bih napravio”, komentirao je hrvatski ministar obrane Damir Krstičević, javlja N1, a mediji iz RH prenose kako je posebno sporno što je na proslavi Dana RS-a postuhumno odlikovan general Slavko Lisica koji je u Hrvatskoj osuđen na 15 godina zatvora zbog napada na Šibenik.