Home Društvo Student ste u Mostaru, a želite znati gdje možete učiti? Pročitajte ovaj...

Student ste u Mostaru, a želite znati gdje možete učiti? Pročitajte ovaj tekst

SHARE

U suradnji dviju organizacija iz Mostara Vijeća mladih grada Mostara i BEST-a Mostar za mostarske studente realizirao se izvrstan projekt!

Riječ je o “Studentskom vodiču” odnosno mjestu za učenje.

Ove dvije aktivne organizacije izradile su Vodič koji nastao kao njihova želja da se studentima grada Mostara ukaže na mjesta/institucije koje im pružaju prostorije za učenje.

“Studentski vodič – mjesto za učenje nastao je prvenstveno kao jedna od pogodnosti za studente koji iz raznih razloga možda i nisu u mogućnosti učiti kod svoje kuće, svojih domova. Također većina studenata kada je u mogućnosti koristi prostorije svojih fakulteta, međutim iste većinom znaju biti zauzete zbog predavanja ili vježbi. Stoga u ovom vodiču mogu pronaći nekoliko institucija koje im omogućavaju mjesto za učenje a bitno je naglasiti da neke od njih sadrže i opremu kao što je razna literatura, računala, online biblioteku i slično što studentima stoji na raspolaganju da mogu besplatno koristiti.” rekla nam je Ivana Šunjić – Koordinatorica Odbora za odnose s institucijama vlasti, nevladinim organizacijama i međunarodnu suradnju.

Ivona Mandić članica spomenutog Odbora prva je incirala ovu ideju te je obnašala funkciju koordinatorice ovog projekta. Ona je zbog obaveza morala napustit projekat, te je tu dužnost preuzela Asja Kljako.

“Cilj ovog projekta je prikazati studentima institucije u kojima pored prostorija za učenje mogu pronaći stručnu literaturu, koristiti računare, te polagati kurseve iz različitih oblasti na polju edukacije.

Većina ovih usluga je potpuno besplatna, ili se za određene institucije uplaćuje članarina na godišnjem nivou. U gradu Mostaru pored “Univerzitetske biblioteke” i “Sveučilišne knjižnice” , postoji još različitih institucija kao što su: “Kulturni centar Kralj Fahd”, “Francuski institut”, “Američki kutak” te mnogi drugi koji svakodnevno studentima nude različite pogodnosti. Pomoću ovog vodiča sada sve detaljnije informacije možete pronaći na jednom mjestu! ” kaže nam Asja Kljako – Koordinatorica projekta “mjesto za učenje”.

Vodič možete pregledati na sljedećem linku.