Home Vijesti (VIDEO) Kaos u BiH: Zbog snijega sletjela dva busa, Sarajevo zatrpano

(VIDEO) Kaos u BiH: Zbog snijega sletjela dva busa, Sarajevo zatrpano

SHARE

SNIJEG koji je u većem dijelu Bosne i Hercegovine intenzivno počeo padati u noći na ponedjeljak znatno usporava promet na cestama u zemlji, izvijestili su iz Bosanskohercegovačkog automoto kluba (BIHAMK).

Najteže se prometuje preko planinskih prijevoja na kojima je snijeg i ranije napadao u većim količinama.

Posebice je otežan promet cestama Bosanski Petrovac-Oštrelj-Drvar, Sarajevo-Rogatica, Olovo-Kladanj-Vlasenica, Vlasenica-Han Pijesak, Bugojno-Novi Travnik, Prozor-Uskoplje, Trnovo-Foča, Gacko-Tjentište, Livno-Mrkonjić Grad, Livno-Bosansko Grahovo-Drvar i Kolo-Tomislavgrad-Šuica.

Zbog iskliznuća kamiona dodatni problemi nastali su na prijevoju Komar, na cesti između Travnika i Bugojna.

Za sva teretna vozila s prikolicom i za tegljače preporučena je uporaba lanaca, a zimska oprema obvezna je za sve vrste vozila u razdoblju do 15. travnja.

U BiH su proglašeni zimski uvjeti vožnje a iz BIHAMK-a podsjećaju kako u slučaju obilnijih snježnih padavina može doći do zabrane prometa za priključna vozila na planinskim prijevojima gdje je cesta pod snijegom.

Sletjela dva autobusa

Više osoba ozlijeđeno je u slijetanju autobusa na regionalnom putu Novi Travnik-Gornji Vakuf, potvrđeno je Klixu iz Ministarstva unutrašnjih poslova Srednjobosanskog kantona. Kako doznaju, jutros oko 6:30 autobus je proklizao i sletio s ceste u mjestu Božići.

“Više osoba je ozlijeđeno, a svi su van životne opasnosti. Jedna osoba je zadobila teže ozlijede, a još devet osoba je prošlo s lakšim ozljedama”, kazao je za Klix.ba glasnogovornik MUP-a SBK Hasan Hodžić.

Ozlijeđeni su, nakon ukazane medicinske pomoći u Hitnoj pomoći u Novom Travniku, upućeni u travničku bolnicu.

Autobus tvrtke Zenicatrans koji prevozi radnike iz Biljevine za Zenicu jutros oko pet sati u Mjestovnoj ravni na području Željeznog polja proklizao je i udario u drvo.

Nitko od putnika nije ozlijeđen, a na ovoj dionici je bio obustavljen promet. Neslužbeno, u autobusu se nalazilo 15-ak putnika, prenosi zepce.ba.

Sarajevo zatrpano snijegom

U Sarajevu je ponovo osvanulo snježno jutro, a nadležne službe su zakazale, javlja Avaz dodajući kako su ulice neočišćene, baš kao i autobusna stajališta te pločnik.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo kazali su za Klix.ba kako im je od jutros dojavljeno najmanje šest manjih sudara zbog proklizavanja automobila na sarajevskim ulicama. Na sreću, u ovim nezgodana nema ozlijeđenih osoba, ali su se formirale velike gužve i kolone vozila. Zimska služba od jutros je na terenu u punom kapacitetu. Međutim, snijeg koji već satima intenzivno pada otežava čišćenje ulica, piše Index.hr