Home Crna kronika ŠTO JE URADIO HERCEGOVAC DA BI DOBIO MIROVINU? Slučaj za rubriku...

ŠTO JE URADIO HERCEGOVAC DA BI DOBIO MIROVINU? Slučaj za rubriku ”vjerovali ili ne”

SHARE

“Stop prevarama do mirovine” dugogodišnja je akcija Fonda PIO Republike Srpske, a uštede nakon zaustavljanja falsifikatora liječničke dokumentacije iznose 35 milijuna maraka.

Jedan od najupečatljivijih primjera prevare dolazi iz Hercegovine.

Mnogi od prevaranata su i kazneno gonjeni, a primjer osobe iz jedne hercegovačke općine iz RS-a govori dokle ljudi mogu otići da bi ostvarili invalidsku mirovinu ili povećali postojeću, prenosi RTRS.

Taj primjer je, kažu u Fondu PIO, za rubriku ”vjerovali ili ne”, s obzirom na postupak osobe sa inicijalima S.R.

– Priložio je medicinsku dokumentaciju koju je on osobno pisao štampanim ili pisanim ćiriličnim pismom i ovjerio krivotvorenim pečatom zdravstvene ustanove, odnosno liječnika – rekao je Mladen Milić, direktor Fonda PIO RS.

Njegov spis ovjeren je i u općinskoj administraciji, tako da je imao dva pečata, ali ga je odalo ćirilično pismo kojim je ispisao latinske nazive medicinske terapije.

– Napisao je da je koristio određenu terapiju, naziv terapije, da se ne osjeća dobro itd. A onda faksimil liječnika kao da je bio na pregledu – dodao je Milić.

Nadležne službe Fonda podnijele su kaznenu prijavu, a ta osoba na sudu je proglašena krivom za krivotvorenje i osuđena na dva mjeseca zatvora, odnosno godinu dana uvjetno.

Borbu protiv osoba koje prevarama žele doći do mirovine, Fond PIO vodi već osam godina.

Više od 35 milijuna KM ostalo je u budžetu, a na stotine krivotvoritelja ostalo je bez prava na mirovinu, prenosi portal Saransak. 

 

Mnogi od njih završili su na sudu. Penzioneri pozdravljaju takve akcije Fonda PIO.