Home Život Neki svećenici su rezervirani prema don Stipinim viđenjima, ali proroci nisu strani...

Neki svećenici su rezervirani prema don Stipinim viđenjima, ali proroci nisu strani kršćanstvu

SHARE

Nadnaravni doživljaj koji je “Slobodnoj” ispričao triljski župnik don Stipe Ljubas, prema kojem mu se u molitvi objavilo mjesto na kojem je zaglavljeno tijelo tragično stradalog radnika Davora Pozniaka u nesreći u Hidrocentrali Dubrovnik, nije nepoznat u kršćanskoj duhovnosti, ali nije ni baš uobičajen.

Podsjetimo, don Stipe tvrdi kako se u subotu molio za dušu Kristine Šušnjare, djevojke čije je okrutno ubojstvo prije nešto više od deset godina potreslo Hrvatsku, te je u jednom trenutku u viđenju shvatio kako tijelo radnika voda nije izbacila iz tunela u more, već je ostalo zaglavljeno u bočnom rukavcu. Iste večeri obavijestio je državnog tajnika Marija Šiljega o lokaciji tijela, te je na papiru nacrtao mjesto gdje se radnik nalazi, a tu je sliku ugledao u podsvijesti tijekom molitve. U tom je sporednom tunelu dan kasnije i pronađeno tijelo poginulog radnika.

Don Stipe kaže kako ovo nije njegovo prvo viđenje kao Božji dar, navodi kako je policiji predao skicu mjesta gdje je nađeno tijelo nesretne Kristine Šušnjare, a skicirao je i mjesto na kojem je pronađena Antonija Bilić, srednjoškolka iz Kričaka, ubijena 2011. godine. Triljski župnik odbija ovo kao njegovo viđenje, te smatra kako ga treba pripisati Kristini kao posrednici i njezinoj čistoj duši.

Priča o pokušaju silovanja i brutalnom ubojstvu Krstine Šušnjare, 21-godišnje djevojke, šokirala je hrvatsku javnost, a njezin ubojica Luka Pezelj osuđen je na 31 godinu zatvora. S dugim vremenskim odmakom i nakon don Stipina svjedočanstva, mogao bi drugačije zvučati pokušaj Pezeljeva suicida u pritvoru rezanjem žila na vratu i rukama: tvrdio je kako mu se Kristina ukazala u snu i rekla mu da se ubije!

Neobične priče

Međutim, mediji su nakon njezina ubojstva donosili i druge neobične priče o njezinoj naravi, očito je kako je bila riječ o nadarenoj djevojci koja je pisala lijepu, pomalo mračnu poeziju, ali i imala neobične snove.

– Sanjala sam svoju smrt i nezapamćen sprovod u Trilju – ispričala je ujaku pola godine prije nego što je okrutno ubijena, te ga začuđenog tješila: “To je, ujko, samo prijelaz duše u novi život!” Kristinini roditelji ispričali su i kako je posljednje noći prije smrti njihova jedinica usnula san koji im je odbijala prepričati. No, rodicu koja je s njom spavala u sobi probudio je Kristinin vrisak. Ni njoj nije željela kazati što je sanjala: “Ne smijem ti reći što sam sanjala, pripast ćeš se…”

A proročanski zvuče i njezini stihovi uklesani na nadgrobnoj ploči na triljskom groblju: “Moja uloga još svršila nije, a zastori se spuštaju. Moja priča pročitana nije (…) Odlazim tamo gdje predstavu svoju izvesti mogu…”

O neobičnim događajima u Trilju razgovarali smo i s dvojicom svećenika, hrvatskih teologa koji su se u znanstvenom radu bavili “graničnim” pojavama.

– Različite proročke objave nisu strane kršćanstvu, kako od davnina tako i u naše vrijeme, a vežu se i za mnoge svece, poput don Ivana Bosca ili padre Pia iz Pietrelcine. Ipak razlika je u sadržaju objava, jesu li one poslužile dobru zajednice ili je riječ o vidovnjačkom naporu kojim se izmjenjuje stanje svijesti. Dar prorokovanja pripada Bogu i kršćani ne bi time smjeli manipulirati – kaže dr. fra Josip Blažević, vrsni poznavatelj istočnjačke duhovnosti i novih religioznih pokreta, dodajući kako je duh spoznaje posebno prisutan u karizmatskim kršćanskim pokretima – kao dar Duha Svetoga.

Isusovac dr. Mijo Nikić, profesor psihologije i duhovnog života, smatra kako bi ponajprije trebalo otkloniti slučajno preklapanje “viđenja” i mjesta na kojem je pronađeno tijelo:
– Natprirodni govor kroz medije – posrednike nije uobičajen u kršćanskoj duhovnosti, ali znam vrlo malo podataka o cijelom slučaju da bih mogao više reći. Generalno govoreći, moramo uzeti u obzir i podsvijest, koja može vrlo snažno djelovati na ljudsku psihu. Radije bih bio malo rezerviran…, piše Misija.