Home Crna kronika SMRT ZBOG GRIPE: Tragedija u Dalmaciji

SMRT ZBOG GRIPE: Tragedija u Dalmaciji

SHARE

Komplikacije u vezi s gripom odnijele su u Splitsko-dalmatinskoj županiji i prvi ljudski život, piše RTL.

Prema riječima dr. Ive Ivića, zamjenika predstojnika Klinike za infektologiju KBC-a Split, pacijent (80) s Jedinice intenzivnog liječenja (JIL) preminuo je na Križinama.

”Trenutačno na Klinici imamo 17 pacijenata koji imaju gripu s komplikacijama. Dnevno u ambulanti pregledamo između 70 i 90 pacijenata i vjerujte da nam nije lako. Polovica njih ima gripu i neku od komplikacija, najčešće upalu pluća. Nažalost, jedan pacijent je preminuo, a trenutačno (srijeda prijepodne) nemamo osobu koja bi zbog komplikacija gripe bila životno ugrožena. U utorak smo imali dva takva slučaja, ali se njihovo stanje popravilo”, ističe prof. dr. Ivo Ivić.

Na području Splitsko-dalmatinske županije do sada je inače službeno zabilježeno 600 slučajeva gripe. Naravno, s onim neslužbenim slučajevima, koji se liječe u ‘kućnoj radinosti’ i bez odlaska k liječniku – broj je zasigurno puno veći, piše RTL.

”U proteklih tjedan dana broj službeno oboljelih od gripe porastao je za 100 posto. Prošli tjedan smo ih imali 300, a sada 600. Epidemija je u punom jeku, a i na Infektologiji KBC-a bilježe porast oboljelih. Treba napomenuti da još uvijek, pri Nastavnom zavodu za javno zdravstvo (Higijenski) Splitsko-dalmatinske županije, imamo 200-300 doza cjepiva i da još uvijek vlada zainteresiranost za cijepljenje. Evo, u utorak je bilo nekoliko osoba koje su se cijepile. Kod osoba koje se redovito cijepe protiv gripe imunološki sustav stvori zaštitu u roku od 10 dana, dok kod onih osoba koje se ne cijepe redovito, za stvaranje zaštite treba do tri tjedna”, ističe šefica epidemiološke službe na Higijenskom, dr. Dijana Nonković.