Home Nekategorizirano Zimi imate problema sa spavanjem, a postoji i jedan razlog za to:...

Zimi imate problema sa spavanjem, a postoji i jedan razlog za to: evo na koje sve načine možete ‘popraviti’ ono što vam hladnoća i rani zalasci rade tijelu

SHARE

Iako zima slovi kao idealno vrijeme za “ušuškavanje” i spavanje do kasnih jutarnjih sati, mnogima se upravo tijekom tih mjeseci “bezbrižnog” sna (bez lijepljenja za jastuk i znojenja od vrućine) dogodi – upravo suprotno.

A za poremećen ciklus sna postoji u hladnim mjesecima i dobar razlog. Nedostatak svjetla i drugačiji ritam života, manjak kretanja i povlačenje u kuće utječu na manjak serotonina u tijelu, a on regulira sve – od apetita do raspoloženja i ritma sna, piše elite daily.

Pa ako ste među onima koje je zahvatilo ovo zimsko sivilo, a s tim i teže padanje u san, evo nekoliko ideja koje bi u konačnici mogle pomoći da zaspite brže.

1. Trik je u zavjesama

Možda vam zvuči paradoksalno, ali isti mrak koji vam remeti ravnotežu u ritmu spavanja, mogao bi vam pomoći da brže i lakše zaspite. Tijelo se najbolje opušta u potpunoj tami, pa isprobajte masku za spavanje. Neki kažu da je trik i u crnim zavjesama i zamračenoj sobi, iskušajte i to.

2. Magnezij za opuštanje

Namirnice bogate magnezijem pomažu umiriti živčani sustav, opustiti mišiće i riješiti tijelo napetosti. Smokve, banane, blitva i bademi pri vrhu su liste kada su u pitanju dobri nutrijenti, možete iskušati i suplemente magnezija u obliku granula ili tableta.

3. Zaboravite na popodnevno spavanje

Zimi nas češće hvata potreba za popodnevnim “ubijanjem oka”, barem na sat-dva, a nije ni čudo. Čim padne mrak, naše tijelo vanjske podražaje registrira na taj način, ali možda se upravo tu krije problem s kojim se suočavate kada navečer legnete u krevet. No “prave” biološke potrebe zapravo nema, riječ je samo o djelotvornom načinu da potpuno poremetite svoj bioritam.

 

4. Pregrijana kuća

Greška koju mnogi nesvjesno rade je pretjerivanje u grijanju. Vanjski minusi u kontrastu s tropskim temperaturama mogu djelovati kao šok na organizam, a kada iz pregrijane dnevne sobe uđete pod hladne plahte taj bi vas šok samo mogao probuditi.

Isto tako, pripazite na noćno grijanje – spavanje u prevelikim temperaturama nije zdravo, pa stručnjaci savjetuju da blago otvorite prozor ili prozračite prostoriju prije nego što legnete u krevet.

5. Bez prejedanja

Iako zimi apetit mnogima “proradi”, velike količine hrane prije odlaska u krevet mogu utjecati na problem sa spavanjem, čak i ako vam hrana nije “fizički” naškodila. Tijelu treba vremena da namirnice probavi, a nikako nije pametno za to vrijeme ležati – klonite se i tekućina, kao i  žestokih pića. Alkohol bi vas samo prividno uspavati, ali dodatno opteretiti organizam i stoga vas buditi noću, piše Health.