Home Društvo NJEMAČKE MIROVINE Izazvale raspravu vladajućih: ‘Moraju biti minimalno 900 eura!’

NJEMAČKE MIROVINE Izazvale raspravu vladajućih: ‘Moraju biti minimalno 900 eura!’

SHARE
Za koalicijskog partnera socijaldemokrata, demokršćansku Uniju CDU/CSU, prijedlog ministra Heila ide predaleko.
Unutar vladajuće demokršćansko-socijaldemokratske koalicije kancelarke Angele Merkel razvila se ovih dana rasprava oko prijedloga socijaldemokrata o uvođenju minimalne mirovine od 900 eura.

‘Moj cilj je da ne povećavamo mirovine za 20 eura, jer to neće nikome pomoći. Povećanje mora biti mnogo veće’, rekao je ministar rada Hubertus Heil (Socijaldemokratska stranka Njemačke, SPD) u razgovoru za javni servis ARD, objašnjavajući svoj koncept uvođenja minimalne mirovine.

Heil bi ovime htio financijski pomoći onim radnicima koji su čitav život radili za minimalac i koji trenutno primaju mirovinu tek nešto više od 500 eura.

Ovi umirovljenici trenutno imaju pravo na financijsku pomoć u okviru socijalne pomoći, a visina ovisi o visini mirovine i mjestu boravka.

Za koalicijskog partnera socijaldemokrata, demokršćansku Uniju CDU/CSU, prijedlog ministra Heila ide predaleko.

‘Mi smo i dalje za ciljanu individualnu financijsku pomoć, a ne za paušalno povećanje mirovina’, rekao je Peter Weiss, glasnogovornik zastupničkog kluba Unije CDU/CSU za socijalno-politička pitanja.

Njemačka kancelarka Angela Merkel je suzdržano reagirala na novi prijedlog ukazujući na koalicijski sporazum u kojem se govori o minimalnoj mirovini koja bi bila oko 10 posto više od tzv. socijalnog praga, dok Heilov prijedlog u praksi znači povećanje od 20 posto.

Istodobno Heilov prijedlog podržavaju istaknuti članovi SPD-a, ali i tzv. radničko krilo Unije CDU/CSU.

‘Prijedlog Hubertusa Heila je dobra osnova za raspravu. Ovaj model nije udaljen od onoga što CDU želi’, rekao je ministar rada savezne pokrajine Sjeverne Rajne-Vesfalije Karl-Josef Laumann (CDU).

Prijedlog SPD-a dolazi u isto vrijeme kada ministar financija Olaf Scholz (SPD) ministarstva poziva na štednju zbog očekivanog manjka poreznih sredstava zbog smanjenog gospodarskog rasta u nastupajućem razdoblju.

Heil je rekao da bi uvođenje njegovog modela mirovine državu stajalo oko 5 milijardi eura godišnje.