Home Crna kronika Gabrijel je umro prije 2 mjeseca. Njegove roditelje još nitko nije ispitao

Gabrijel je umro prije 2 mjeseca. Njegove roditelje još nitko nije ispitao

SHARE

OD smrti dječaka Gabrijela Bebića iz Metkovića prošla su skoro dva mjeseca, a ni DORH ni policija još uvijek nisu uzeli iskaz njegovih roditelja koji su dječaka tri dana dovodili na Hitnu, piše Index.hr

Za vikend su ga na Hitnoj primili, pregledali i poslali doma, a u ponedjeljak 10. prosinca (dan prije njegove smrti) ga nisu primili. Pregledali su ga tek kad ga je 10. prosinca otac drugi put doveo na Hitnu i to u pratnji pedijatrice dr. Ksenije Kaleb koja je pregledom ustanovila da je dječak životno ugrožen i da treba hitno u KBC Split.

Općinski državni odvjetnik u Metkoviću, Vlado Žderić, Indexu je odgovorio da su u tijeku izvidi povodom smrti djeteta Gabrijela Bebića.

Navodi kako su izvidi po zakonu tajni pa nam nije mogao dati detaljnije informacije.

“Roditelji preminulog djeteta Gabrijela Bebića u dva navrata su u prostorijama ODO Metković detaljno upoznati s rezultatima dosadašnjih izvida i s namjeravanim radnjama. Njihov punomoćnik je također bio u na razgovoru u ODO Metković i upoznat je s tijekom postupka i dosadašnjim rezultatima”, stoji u odgovoru državnog odvjetnika Vlade Žderića.

Međutim, Index je doznao da još uvijek roditelji dječaka nisu ispitani, kao ni dr. Ksenija Kaleb, pedijatrica Doma zdravlja Metković koja je prva pomogla dječaku i prepoznala da dječak ima sepsu i da je životno ugrožen te ga hitno uputila u KBC Split.

>>Otkrivamo što se zaista dogodilo u ključnih 25 minuta koje Komora taji

Gabrijelovi roditelji još nisu dali iskaz, kao ni pedijatrica Kaleb

Gabrijelova majka Ivana Bebić za Index je rekla da je još uvijek nitko iz policije ni DORH-a nije kontaktirao.

“Očekujem da što prije riješe slučaj, da se pronađu odgovorni za smrt mog sina i da isti budu sankcionirani”, kratko je za Index rekla potresena Gabrijelova majka.

Odvjetnik dr. Ksenije Kaleb, Antonio Volarević, za Index je rekao da nema saznanja o tome da je DORH započeo s izvidima.

“Ako i jesu započeli s razgovorima, do danas još uvijek nitko nije kontaktirao moju stranku”, kratko je rekao odvjetnik Volarević.

Podsjetimo, mali Gabrijel bio je uspješan sportaš i osvajao je medalje u karateu, a zadnji je put bio u školi i na priredbi na dan Sv. Nikole. Dan kasnije prvi put je došao liječnici jer ga je mučio kašalj. Pet dana kasnije, 11. prosinca 2018., preminuo je od posljedica sepse, i to nakon što je dva dana prije smrti dva puta bio na Hitnoj, a oni su ga vratili kući.

Ministarstvo je donijelo svoje zaključke navodeći da nije zakazao sustav, već da su se dogodili osobni propusti liječnika, dok je Hrvatska liječnička komora, čije smo nalaze inspekcije objavili, pronašla propuste kod 2 liječnice, dok trećoj samo zamjeraju. Cijeli slučaj se razvodnio, a još nitko nije odgovarao za smrt devetogodišnjeg dječaka.

Index je jučer otkrio da je Hrvatska liječnička komora iz izvješća o svojem nadzoru, koji je u Metkoviću provela zbog smrti dječaka Gabrijela Bebića, izostavila ključnih 25 minuta. To je već ranije u medijima izjavio odvjetnik pedijatrice dr. Ksenije Kaleb, na što šef HLK Krešimir Luetić nije reagirao. Index sad doznaje što se zaista zbivalo u tih ključnih 25 minuta.

Šefica Hitne u Metkoviću odbila primiti dječaka

Iako se dosad pisalo da je Gabrijel s ocem, nakon što ga dr. Vladimir Krmek nije primio, otišao kod dr. Kaleb, sad doznajemo da je u međuvremenu otac s dječakom ponovno otišao na Hitnu. No, na Hitnoj su ga odbili primiti i opet su ga poslali kod pedijatra. U to vrijeme na Hitnoj je radila šefica Hitne Marijana Matić, koja je Indexu dva dana nakon dječakove smrti rekla da se nikoga ne može optužiti za smrt dječaka jer je “zakazala sudbina ili se radilo o lošoj sreći” te da je”dijete završilo kako je završilo”. Tad nam nije rekla da je upravo ona odbila primiti dječaka. Danas smo je ponovno zvali, no nije nam se javljala na poziv niti nam je odgovorila na jednostavno pitanje poslano SMS-om: Zašto nije primila Gabrijela?

Naime, dječakova majka Ivana Bebić rekla je Indexu da su njen suprug i Gabrijel u ponedjeljak ujutro prvo otišli kod dr. Vladimira Krmeka, jer njihova dr. Rasema Bubica nije bila u smjeni, i da im je sestra dr. Krmeka Nikolina Talajić rekla da će ih zbog gužve primiti tek u 11, što bi značilo da dječak mora čekati više od 2 sata.

Gabrijelov tata je tri puta sestri dr. Krmeka rekao da pozove doktora, nije htjela

“Suprug je tri puta rekao da pozove doktora jer da Gabrijel ne može toliko čekati i da mu nije dobro, no sestra je rekla neka onda odu na Hitnu i da ga ne može primiti prije 11. Nisu mogli toliko čekati i otišli su na Hitnu, no tamo su ih odbili primiti i potom su došli kod dr. Kaleb”, rekla nam je Gabrijelova majka.

U nalazu Komore pak uopće nema spomena da je dječak otišao na Hitnu i da su ga tamo odbili tog jutra prije nego što je došao kod dr. Kaleb. Također, u nalazu Komore stoji da je sestra Nikolina Talajić ispričala da je “dječak došao na nogama, pitala ga je što je djetetu, a on je rekao da je povraćao, rekla je da će primiti dijete, ali da mora pričekati”.

No nije im navela da je ocu rekla da ga može primiti tek u 11 sati što znači da bi dječak morao čekati više od 2 sata, a to vrijeme nije imao.

Šefica Hitne u Metkoviću: Dijete je završilo kako je završilo, zakazala je sudbina ili loša sreća

Dr. Marijana Matić, šefica Hitne u Metkoviću, koju smo zvali dva dana nakon dječakove smrti nije nam rekla da je odbila primiti dječaka tog jutra, nakon što otac nije ostao satima čekati kod dr. Krmeka da dođe na red.

Umjesto toga dr. Matić je komentirala da je dijete u nedjelju dva puta bilo kod njih na hitnoj.

“Dijete je pregledano, pretrage nismo radili jer u Metkoviću ne postoji laboratorij i RTG koji radi nedjeljom. Dakle, sve što možemo nedjeljom napraviti je napravljeno, da je bilo indikacije da se dijete transportira, ono bi bilo upućeno u KBC Split. Mi smo sve napravili po pravilima službe. Dijete je upućeno kako je upućeno i završilo je kako je završilo”, rekla je Matić u razgovoru za Index.

“A uostalom možete zvati i KBC Split jer dijete nije umrlo u Metkoviću, nego u KBC-u Split. Umrlo je od streptokoknog sindroma, od kojeg spasa nema. I njegova pedijatrica je znala što će se raditi, da se unaprijed ne može znati u što će se pretvoriti, svako dijete liječimo na isti način, to se događa rijetko, ali se događa. Sad imate zdravo dijete, a za pola sata ne. To su sepse. Ali kad do toga dođe, imamo bolnice za liječenje”, rekla nam je Matić.

Na pitanje tko je zakazao u ovom slučaju. Matić nam je odgovorila protupitanjem: “Zašto mislite da je netko zakazao, ne znam zašto vam je slučaj zanimljiv. Zakazala je sudbina ili loša sreća. Treba pogledati obdukcijski nalaz. Za sve postoji protokol i način kako se bolest liječi. Zašto bi netko bio kriv?”