Home Društvo U Hercegovini inicijativa – zabraniti učenicima, ali i prosvjetarima, korištenje mobilnih uređaja

U Hercegovini inicijativa – zabraniti učenicima, ali i prosvjetarima, korištenje mobilnih uređaja

SHARE

Velika bura ovih se dana digla na području Varaždinske županije, gdje je u prosincu zabranjeno korištenje mobitela i tableta u svim osnovnim i srednjim školama kojima je ova županija osnivač, kako tijekom nastave tako i tijekom odmora. Ova praksa već je prisutna u dijelu škola na području Hercegovačko-neretvanske županije, međutim, tek se očekuje pokretanje inicijative koja bi zabranu korištenja mobitela trebala uvesti u sve obrazovne ustanove, piše Večernji list.

Osnovne bez zabrane

Naime, do sada je određen broj srednjih škola samostalno donio takvu odluku, dok u osnovnim zabrane uglavnom ne postoje. Udruga roditelja ‘Naša djeca’ iz Mostara već neko vrijeme zalaže se za zabranu korištenja mobitela u školama te u predstojećem razdoblju planiraju intenzivnije raditi na tome.

U našem planu već postoji jedna takva odluka, tako da ćemo pokrenuti određene aktivnosti k promociji našeg stava i nastojati ostvariti partnerstvo sa zainteresiranim stranama da povučemo neke značajnije poteze kada je u pitanju zabrana korištenja mobitela u školama“, navodi Mirjana Laganin, glasnogovornica Udruge roditelja „Naša djeca“.

Ističe kako se ova udruga, odnosno roditelji, zalažu za uvođenje jednakih pravila kada je u pitanju zabrana korištenja mobitela za učenike i djelatnike škola.

Mobitel nije nastavno sredstvo i on ne treba biti na nastavi. No, moram reći da bi se ta zabrana morala jednako odnositi na djecu i na nastavno osoblje, odnosno sve djelatnike škole. U nastavnom procesu za vrijeme trajanja nastave ne bi se smjeli koristiti mobiteli“, naglašava Laganin.

Dodaje da zasigurno postoji određen broj roditelja koji inzistiraju da djeca nose mobitele zbog sigurnijeg dolaska u škole te da se i tu može napraviti kompromis.

Takve situacije bi se dale riješiti, tako da se mobiteli prije početka nastave odlože na neko mjesto u školi određeno za to“, smatra Laganin.

Slavko Lauš, predsjednik Sindikata osnovnih škola HNŽ-a, jednako kao i Laganin smatra da bi sve zabrane trebale vrijediti jednako za djecu i učitelje, odnosno prosvjetne djelatnike.

Ako djeca ne mogu nositi mobitele u škole, i stojim iza toga da bi to trebalo uvesti, onda postavljam pitanje možemo li ih koristiti mi učitelji“, kaže Lauš, koji je upoznat s činjenicom da dio učenika u osnovnih školama koristi mobitele za vrijeme nastave.

Riječ je uglavnom o učenicima sedmih, osmih i devetih razreda koji mobitele koriste kao pomoć prilikom rješavanja određenih pismenih ispita. Lauš navodi kako bi, prema njegovu mišljenju, temu zabrane korištenja mobitela u školama trebalo otvoriti na roditeljskim sastancima te zajedno s roditeljima doći do rješenja ovog problema.

Određen broj učenika nosi mobitele kako bi se mogao javiti roditeljima. Međutim, svaka škola ima fiksni telefon i to bi se moglo riješiti na takav način. Također, jedno od rješenja je i ostavljanje mobitela u posebnu prostoriju dok su djeca na nastavi”, smatra Lauš.

Josip Milić, predsjednik Sindikata srednjih škola HNŽ-a, kaže kako se osobno nije susreo s problemom zlouporabe mobitela prilikom rješavanja ispita jer njegov predmet nema pismene ispite, ali da se profesori drugih predmeta zasigurno susreću s tim problemom.

Psiholog Marko Romić navodi kako je prekomjerno korištenje mobitela sve zamjetnija pojava, kako kod odraslih tako i kod školske djece.

Mišljenje psihologa

Ovo je jako štetna pojava jer djeca zapuštaju i zanemaruju sve svoje obveze, kod kuće, u školi, u društvenim i izvanškolskim aktivnostima. Polako se pretvaraju u ‘privjeske’ svojim mobitelima, nespremni i nevoljni udovoljavati bilo kojim drugim potrebama i zadaćama koje stoje pred njima. Manjak znanja i vještina prati i izostanak zdrave socijalizacije i komunikacije uživo s vršnjacima i okolinom“, smatra Romić.

Dodaje kako mobiteli nanose veliku štetu cjelokupnom psiho-tjelesnom razvoju učenika.

Vjerujem da broj djece ovisne o mobitelima raste i to je nešto što je već sada alarmantno, a u predstojećem razdoblju o ovoj ovisnosti će se govoriti kao što sada govorimo o narkomaniji ili kockanju” zaključio je Romić.

Inače, o temu korištenja mobitela u školama provedene su brojne studije s različitim fokusima i rezultatima.

Jedna studija objavljena 2015. u časopisu Computers in Human Behavior pokazala je da je ukupno vrijeme provedeno u korištenju mobitela, koje je uključivalo vrijeme u školama i izvan njih, u negativnoj korelaciji s obrazovnim uspjehom učenika. Drugim riječima, što više na mobitelu, to slabiji rezultati.

Druga studija provedena 2015. u četiri grada u Velikoj Britaniji utvrdila je da su rezultati učenika u školama koje su zabranile mobilne telefone porasli za oko 6%. Isto istraživanje pokazalo je da su na dobitku najviše bila djeca koja su inače lošiji učenici.