Home Zanimljivosti Prigodna marka HP Mostar „Europski dan zaštite osobnih podataka“

Prigodna marka HP Mostar „Europski dan zaštite osobnih podataka“

SHARE

Hrvatska pošta (HP) Mostar tiskala je prigodnu poštansku marku u povodu Europskog dana zaštite osobnih podataka. Ovaj dan, koji je proglasio Odbor ministara Vijeća Europe, prvi put obilježen je 2007. godine. Prvi i osnovni cilj bio je upoznati europske građane s razlozima i načinima prikupljanja i obrade osobnih podataka, te s njihovim pravima i obvezama.

U zemljama Europske unije na snazi je Opća uredba o zaštiti osobnih podataka, a prema njoj osobni podatak je bilo koja informacija koja osobu može identificirati. Regulativa se odnosi i na sve zemlje izvan Europske unije koje koriste podatke europskih građana ili im prodaju robu ili usluge. Ovom uredbom građanima je omogućen jednostavniji pristup njihovim podacima te mogućnost informiranja o tome na koji način i u koju svrhu se ti podatci obrađuju. Uvodi se i „pravo na zaborav”, odnosno mogućnost da ispitanik zatraži od poduzeća i organizacija brisanje svojih podataka, uz uvjet da ne postoje zakoniti razlozi za njihovo zadržavanje. Posebna skupina su djeca i mladi koji su prepoznati kao osobito ranjiva skupina jer često nisu svjesni opasnosti kojima se izlažu prilikom neopreznog upravljanja svojim osobnim podacima.

Autor marke je Marin Musa, a izdanje se, kao i starija izdanja poštanskih maraka HP Mostar, može kupiti jednostavno i online putem web shopa www.epostshop.ba