Home Nekategorizirano INCIDENT U HERCEGOVINI Migranti zapalili staru školu?

INCIDENT U HERCEGOVINI Migranti zapalili staru školu?

SHARE

U selu Vlahovići, u ljubinjskoj općini nedavno je izgorjela stara seoska škola, a mještani tvrde da su je zapalili migranti, piše Saransak.com. 

„Ovo je njihova ruta i policija ih često hvata na ovom potezu, jer je naše selo smješteno na rubu općine, prema Federaciji, a škola im je, budući da od početka osamdesetih godina ovdje nema đaka, zgodna za odmor jer se selo nalazi između Ljubinja, Stoca i Berkovića, tako da pretpostavljamo da su migranti odgovorni, iako ne tvrdimo da su požar izazvali namjerno“, kaže jedan od mještana Vlahovića.

Da su migranti školu koristili kao mjesto za boravak potvrdila je i činjenica da je, prilikom gašenja, u školi pronađena slama, koju su migranti vjerovatno sakupljali i na njoj spavali, pa je ona lako i planula ili od opuška cigarete ili od vatre koju su palili u školi.

Ove pretpostavke mještana u policiji nitko nije želio ni potvrditi, niti demantirati, već u Policijskoj upravi Trebinje navode samo to da su očevid na licu mjesta obavili njihovi službenici iz Policijske stanice Ljubinje i da će se uzroci požara naknadno utvrditi.

Inače, škola je počela sa radom još u vrijeme Austrougarske monarhije, daleke 1896. godine, a sve do 1977. se u njoj odvijala nastava za osmogodišnje obrazovanje, da bi se još nekoliko godina, do početka osamdesetih godina, ovdje odvijala četverorazredana nastava, a nakon toga je, zbog nedostatka đaka, škola ugašena…, piše Saransak.com