Home Društvo Incident na obilježivanju godišnjice masakra u Ferhadiji, predstavnice udruženja razdvajao ministar

Incident na obilježivanju godišnjice masakra u Ferhadiji, predstavnice udruženja razdvajao ministar

SHARE

Vijence su danas položili predstavnici Vlade Kantona Sarajevo, član Predsjedništva BiH Željko Komšić, predstavnica Unije civilnih žrtava rata na čelu s predsjednicom Senidom Karović i predstavnici Udruženja Civilne žrtve rata na čijem čelu se nalazi Sanita Imamović.

Današnje obraćanje Karović spriječila je predsjednica Udruženja Civilne žrtva rada Sanita Imamović koja je kazala kako nitko neće položiti cvijeće civilnim žrtvama rata osim Udruženja Civilne žrtva rata.

“Mi ne damo ovu populaciju. Ovo je naša populacija, a nije politička”, povišenim tonom obratila se Imamović koju je prekinula Karović riječima kako “ovo nisu civilne žrtve rata (premijera KS) Edina Forte” u nekoliko navrata ponavljajući “skloni mi se”.

Karović je rekla da je problem Imamović ako ima pozadinu Naše stranke, na šta je Imamović burno reagovala ističući da je sramno što Karović priča kako je Udruženje Civilne žrtve rata udruženje Predraga Kojovića.

U sve se umiješao i ministar rada i socijalne politike Kantona Sarajevo Malik Garibija koji je pokušao smiriti situaciju govoreći predsjednicama udruženja da se ne prepiru “zbog ljudi koji su stradali u Ferhadiji”.

Sukob između ova dva udruženja traje od veljače ove godine kada je Udruženje Civilne žrtve rata istupilo iz Unije civilnih žrtava rata.

Imamović je tada optužila Karović i tajnika Muzafera Teskredžića da rade u svom interesu, a ne u interesu civilnih žrtava rata.

Podsjećamo, na današnji dan prije točno 27 godina u centralnu sarajevsku ulicu Vase Miskina, današnju Ferhadiju, pala je minobacačka granata ispaljena s agresorskog položaja ubivši 26 osoba koje su u redu čekale na svoj komad kruha.

Slike stradalih građana glavnog grada BiH obišle su svijet, a zastrašujuće scene snimljene su kamerom Dževada Čolakovića koji je umro 2013. godine.

Tog kobnog dana agresorske snage ranile su još 108 civila.

Od agresorske granate 27. svibnja 1992. godine poginuli su: Nedžad Abdija, Ismet Ašćerić, Ruždija Bektešević, Snježana Biloš, Predrag Bogdanović, Vladimir Bogunović, Vasva Čengić, Gordana Ćeklić, Mirsad Fazlagić, Emina Karamustafić, Mediha Omerović, Bahrija Pilav, Mila Ruždić, Mile Ružić, Abdulah Sarajlić, Sulejman Sarajlić, Hatidža Salić, Galib Sinotić, Sreten Stamenović, Srećko Šiklić, Božica Trajeri-Pataki, Vlatko Tanacković, Srećko Tanasković, Tamara Vejzagić-Kostić, Jusuf Vladović i Izudin Zukić, piše Klix.ba