Home Društvo Važno upozorenje vodičima i hodočasnicima: Pripazite na prikladno odijevanje

Važno upozorenje vodičima i hodočasnicima: Pripazite na prikladno odijevanje

SHARE

Važno upozorenje vodičima i hodočasnicima: Pripazite na prikladno odijevanje

Međugorje je mjesto Gospinih ukazanja. Posebno je po tome što se crkveni, religijski prostor ne nalazi samo oko župne crkve sv. Jakova, nego u važan dio molitvenog sadržaja spadaju i prostori Podbrda i Križevca. A kako je Međugorje malo mjesto i crkva je odmah uz cestu, mogli bi reći da je i hod po kolnicima ili prašnjavom makadamu između brda, također molitvena zona jer je cilj kretanja po njima svakako doći do nekog mjesta za molitvu. Da su to sveta mjesta, znao je govoriti i prema njima se tako odnosio, naš pokojni fra Slavko Barbarić. Baš zato je svako jutro nakon molitve na brdima, silazio dolje sakupljajući otpatke koje bi nemarni hodočasnici znali ispustiti ili ostaviti tokom dana. Želio je da ta mjesta budu čista i uredna jer ih Gospa posvećuje svojom prisutnošću. Ali, kao što ih možemo unerediti bačenim smećem, tako ih isto možemo unerediti, profanirati i oskvrnuti svojim neprikladnim oblačenjem, golotinjom te ružnim i povišenim govorom na mjestima molitve i tišine.

Važno je stoga napomenuti koliko je važno kako smo odjeveni prilikom posjete ovim mjestima. ODJEĆA JE VANJSKI IZRAZ POŠTOVANJA. U političkim krugovima gdje su mnoge stvari propisane i uvjetovane protokolom, ne smiješ se pojaviti bez hlača, sakoa, košulje i kravate (za muške) ili haljine pristojne dužine i kroja (za žene), ma kolika vrućina bila.

A koliko tek više poštovanja bi trebali imati prema DOMU BOŽJEM I MJESTIMA MOLITVE koji zauzimaju posebno mjesto među ostalim domovima. Susret s Bogom zauzima posebno mjesto među ostalim susretima. Dan Gospodnji zauzima posebno mjesto među svim ostalim danima u tjednu. Stoga, tvoja i moja odjeća za svetu misu ili hodočašće (svet je to susret i događaj) – imaju li oni nešto posebno? Za posebne susrete i mi se posebno pripremamo – a ovo je susret s Bogom!!!

Zato molimo sve roditelje, župljane, voditelje hodočašća i same hodočasnike da obrate pažnju na način na koji se oblače te opomenu i pripomenu drugima za koje vide da su se obukli kao na plažu i polugoli šetaju ulicama Međugorja – da ovo ipak nije neko turističko mjesto uz more, nego je ovo mjesto molitve i posvećenja, posebnog susreta s Nebom, a za taj se susret, kako iznutra, tako i izvana, trebaš se prikladno odjenuti!