Home Zanimljivosti ISELJENIČKA KARTICA ZA HRVATE? EVO ODGOVORA ‘Dajte nas čipirajte, pa kad nas...

ISELJENIČKA KARTICA ZA HRVATE? EVO ODGOVORA ‘Dajte nas čipirajte, pa kad nas trebate, kliknite’

SHARE
Kartica ‘Volim Hrvatsku’ bila je jedna od mnogih inicijativa i prijedloga na nedavno održanoj međunarodnog konferenciji hrvatskog iseljeništva u Splitu početkom ovog mjeseca, piše Croexpress.eu.


Hrvatska poštanska banka – HPB (Hrvatska poštanska banka) tom je prigodom ponudila karticu pod nazivom ‘Volim Hrvatsku’, koja bi prema navodima djelatnika HPB-e potencijalno pojednostavnila proces poslovanja iseljenika tijekom boravka u domovini i olakšala njihov povratak u Hrvatsku.

HPB traži pomoć hrvatskog iseljeništva, jer želi čuti i mišljenja Hrvata izvan RH koji se odnose na analizu prednosti ili nedostataka ove kartice i njezine koristi za dijasporu.
 
Molimo da se odazovete u što većem broju jer će im vaši savjeti i smjernice biti i te kako potrebni za donošenje pravilnih odluka o uvođenju kartice.


Zašto Diaspora Card? Prije svega, ideja je da se olakša proces za Hrvate koji se žele vratiti u domovinu. Neke od pogodnosti koje su predložene upravnom odboru su popusti za smještaj, za festivale, a predloženo je i osnivanje fonda za pomoć povratku hrvatske dijaspore u Hrvatsku. Budući da je HPB povezana s poštanskom uslugom, jedna od prednosti ove kartice bio bi i učinkovitiji način slanja novčanih doznaka iz inozemstva rođacima koji žive u Hrvatskoj.

Na konferenciji u Splitu najavljeno je da će dizajn ‘Go Croatia’ (na slici) biti nova kartica hrvatske dijaspore nakon što je za njega glasovalo više od 700 ljudi. Drugi najpopularniji dizajn bio je ‘Grgur Ninski’ sa nešto više od 70 glasova, a ‘Gundulićev san’ treći sa nešto manje od 60 glasova.
 
Zbog velike potražnje za karticom za dijasporu ‘Volim Hrvatsku’, Mladen Mrvelj, tehnički direktor i član uprave HPB-a, najavio je da će dati besplatnu karticu svakoj osobi koja je glasovala za dizajn.
Portal Croexpress pitao je iseljene Hrvate što misle o ovoj ideji Hrvatske poštanske banke, i gotovo svi imaju isto mišljenje!?
 
Ovdje donosimo samo jedan dio komenatara napisanih na društvenoj mreži Facebook: 


NO, we don’t need more division! I hate even thinking about it!!!

Možda bi kartica, u nekim slučajevima, mogla poslužiti onima koji nemaju Hrvatsku putovnicu. Inače ne vidim neku prednost u tome.

Netko vidi zaradu.

Meni ne!

Treba više saznati o toj kartici ali čini se nekako povezano, bankovno, što može biti dobar most ako daje mogućnost protoka novca iz dijaspore u Hrvatsku itd.

Ko i sve druge kartice jedinu korist imaju oni koji je izdaju.

No way.

Što dalje, sve veće gluposti. Tko to izmišlja?

Ispadamo kao građani drugog reda. Čemu bi služile te kartice?

Stvarno? I na to se novci troše? Kakva kartica, pa mi uredno obnavljamo putovnice i osobne karte, a to što momentalno ne živimo na prostoru Hrvatske, ne znači da smo drugorazredni Hrvati.

Kako najlakše do novca…

Ja mislim da su hrvatski političari na prvom mjestu po izmišljanju gluposti. Počnite jednom raditi na motivaciji građana da imaju razlog ostati u domovini, a ne tražit posao po trećim zemljama.

Dijaspora… zlo mi je više od te riječi. Hrvatska nas treba samo kada je novac u pitanju. Dajte nas čipirajte, pa samo kad nas trebate, kliknite.

…veću besmislicu dugo nisam čuo…

Ne, najbolje bi bilo čipiranje sa GPS-om. Tako bi znali za svakog di je. Kad bi postojala neka statistika… tabela za izmišljanje gluposti mislim da bi HR bila pri, ako ne i na samome vrhu. Katastofa.

Čisto dokaz da je glupost beskonačna.