Namex vikend

Splićanka je u pola godine skinula 20 kilograma: Zapomagala sam u što sam se upustila, sad sam druga!; Evo nekih od recepata za jela koja su joj promijenila život

Pedesetogodišnja Splićaka Anastazija je, kad je stigla u splitski Centar za rješavanje problema s prekomjernom tjelesnom težinom Royal Gym, imala 110 kilograma, a danas, pola godine kasnije, ima dvadeset manje.

“Još 2007. krenula sam s programom mršavljenja, koje je imalo učinka, jer sam u godinu i pol dana skinula 16 kilograma. Išla sam kod nutricionistice, hranila se po njezinu programu, no kako je riječ o vaganju svake namirnice u gramima, to nakon nekog vremena dosadi.

Onda sam 2015. probala LCHF prehranu, ali su se kilogrami opet vratili. Tek je ovo što su osmislili Ana i Toni, mijenjanje prehrane uz fizičku aktivnost, formula uspjeha” – preoduševljena je Splićanka, koja uživa u svojoj novostečenoj figuri i formi.

“Jedem sve, a kuham onako kako su kuhale naše majke i bake. Nema odricanja, samo sam napravila male preinake. Nisam u nikakvom režimu i nisam gladna. Sve što stavim na stol obitelji, jedem i ja – od kiselog kupusa i suhog mesa, kobasica, fažola do ribe, blitve, pečene kokoši, njoka…

Samo su moji od pirova brašna, a jedem i tjesteninu i krumpir, ali samo u obliku priloga i u količini veličine šake. Kruh pečem sama. Sva je hrana iz našeg podneblja, nema algi, makrobiotike…

Treninzi jesu naporni, ali nam je grupa fenomenalna. Stvore se prijateljstva, vučemo jedni druge naprijed…” – ne krije entuzijazam Anastazija.

Priznaje i da je bilo jako teško kad je došla na prvi trening.

Govore oni meni: “Ajde sad, plank”. Koji plank?! Taj izdržaj… Ja nakon 16 sekundi padam, žena do mene izdržala minut i nešto. Mislim se: “Isuse Kriste, u što sam se ovo upustila?”

Iza toga mi govore:”Ajmo sad, sklekovi!” Sklekovi?! Pa onda čučnjevi… Došla sam kući i mužu i djeci rekla:”Ajme, ne znam je li ovo pametno za mene”, jer imam i problema s kralježnicom, venama…

Sutra je već bio kružni trening. Njihovo je bilo: “Ne želimo čuti neću i ne mogu. Sve se može”. Kad god mi se činilo da neću izdržati, uvijek bi došli i na jedan me tako prekrasan način poticali. Imaju tu žicu za pokrenuti, za pomicati granice.

Fantastični su motivatori, imamo njihovu 24-satnu podršku i sto posto smo unutra. Rekla sam: “Daj nam Bože još ovakve djece”. Ovo mi je vrhunac svega, zbilja mogu biti uzor današnjoj mladosti. Toni i Ana su moji mali bogovi. Naklon do poda.” – prezadovoljna je ova Splićanka.

Njezini treneri s nama su podijelili tri recepta za jela, kao primjer jelovnika zahvaljujući kojemu su se, uz tjelovježbu, njihovim klijentima dogodile životne promjene koje bi sve obradovale.

PUNJENE TIKVICE

Sastojci:
3 tikvice veće tikvice
1 mozzarela
4-5 žlica meksičkog smrznutog povrća
300 g piletine nasjeckane na kockice

Izdubiti tikvice. Piletinu popržiti na malo maslaca, začiniti s malo soli, crvenom paprikom i paprom. Dodati smrznuto povrće i unutrašnjost tikvica koje ste izdubili. Dinstati 10-ak minuta na vatri srednje jačine.

Smjesom od mesa i povrća napuniti tikvice, na vrh poslagati nekoliko kriški mozzarele i zapeći u pećnici 20-ak minuta na 250 stupnjeva.

Za to vrijeme skuhati proso: u kipuću vodu staviti oprani i ocijeđeni proso, te kuhati 5 minuta. Ocijediti višak vode i dodati začine – sol, kurkumu i origano.

MILERAM KOLAČ

Krema:
400 g milerama
250 g svježeg sira
1 puding od vanilije
3 žlice meda
korica jednog limuna

paket piškota
Preljev:
450 g šumskog voća (jedna vrećica smrznutog)
3 žlice meda
4 žlice chia sjemenki

Skuhati šumsko voće s medom i chia sjemenkama i pustiti da se hladi.
Ocijediti sok od naranče te jednu po jednu piškotu na kratko umočiti u sok, a potom slagati na dno četvrtastog kalupa srednje veličine i sa strane (vodoravno).
U veću zdjelu pomiješati mileram, svježi sir, med i koricu limuna. Skuhati puding prema uputama na proizvodu, ali umjesto 500 ml mlijeka stavite 250 ml. Kad se puding skuha, vrućeg ga stavite u smjesu od sira i umutite mikserom cijelu smjesu kako bi se sjedinila.
Prelijte smjesu preko piškota. Pustite da se ohladi, a zatim lagano žlicom po vrhu stavite glazuru od voća i chia sjemenki. Glazura nije tekuća, zato se stavlja lagano sa žlicom. Ostavite preko noći da se stisne.

BRZINSKA ČAROLIJA

Šalicu bučinih sjemenki ostaviti pola sata u vodi, nakon čega ocijediti i staviti u sjeckalicu/blender. Ubaciti šačicu orašastih plodova, cimet, vaniliju, malo limunova soka, po želji staviti nekoliko suhih šljiva/marelica/datulja/brusnica (4-5 marelica, 4-5 suhih šljiva) i sve skupa sjediniti. Utapkati u manji pleh.
Otopiti par kockica gorke čokolade i pomiješati s jednom žlicom maslaca od kikirikija (možete ali i ne morate). Preliti preko utapkane smjese i ostaviti nekoliko sati u hladnjaku.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)