Home Društvo Kukali smo dugo di je lito. Je li vam danas vruće? ...

Kukali smo dugo di je lito. Je li vam danas vruće? Prvi toplinski val: Temperature dosegle vrlo vrućih 35 stupnjeva, vrućinama se ne vidi kraj

SHARE

Kraj tjedna donio je vrhunac zatopljenja koji je uslijedio u prvoj dekadi ovogodišnjeg lipnja. Već su posljednja dva dana temperature zraka u mnogim dijelovima Dalmacije prvi put ove godine dosegnule vrućih 30 stupnjeva, no pritjecanje vrlo tople zračne mase s juga u nedjelju je uzrokovalo daljnji porast temperatura.

Tako je prvi put ove godine neki dio Hrvatske dosegao vrlo vrućih 35°C, a radi se o zaleđu Šibenika. Područje Skradina, Dubravica i Bilica u ranim poslijepodnevnim satima doseglo je 35°C u hladu, što je uvjerljivo najviša temperatura zraka izmjerena u dosadašnjem tijeku godine. Slično je na području između Vrgorca i doline Neretve. Staševica i Vid u 14 sati mjere vrlo vrućih 35°C, a 35°C je prema podacima mreže postaja Pljusak.com izmjereno i u Grudi u Konavlima.

Rogoznica pod utjecajem mora

Puno svježije nije ni drugdje u Zagori gdje su temperature većinom od 32 do 34°C. Od obalnih gradova najtoplije je zasad bilo u Šibeniku gdje su samo dvije desetinke stupnje nedostajale za dosezanje 34°C. Zanimljivo, u ne tako dalekoj Rogoznici koja je pod utjecajem vjetra s mora, temperatura zraka u 14 sati je “samo” 25 stupnjeva.

Svježije je također na vanjskim otocima, poput Visa, gdje je temperatura oko 27°C. Površinske temperature mora su većinom od 20 do 22°C, pa temperatura zraka uvelike ovisi puše li vjetar s pregrijanog kopna ili s još uvijek relativno svježeg mora.

Temperature zraka u 14 sati (Pljusak.com)

Do kraja dana znat će se i službeni podaci za vruću nedjelju, ali u svakom slučaju, potrebno je izbjegavati dulje zadržavanje na suncu u najtoplijem dijelu dana, osobito jer su ovogodišnje vrućine došle s velikim zakašnjenjem u odnosu na prethodne godine, ali i prilično naglo.

Pasja vrućina u Makarskoj napunila plaže 🌞🌞

Posted by DalmacijaDanas on Nedjelja, 9. juni 2019.