Home Tech Prekid suradnje Googlea i Huaweija pogađa i bh. telekom operatere

Prekid suradnje Googlea i Huaweija pogađa i bh. telekom operatere

SHARE

Predsjednik Asocijacije za informacijsko-komunikacijske tehnologije Vanjskotrgovinske komore BiH Hamdo Katica smatra da utjecaj nedavnog prekida suradnje Googlea i Huaweija na naše tržište može biti višestruk.

– S obzirom na to da Huawei mobilni uređaji po svojim tehnološkim karakteristikama kotiraju visoko, uz prihvatljive cijene, to će se sigurno odraziti negativno na ponudu telekom operatera i zadovoljstvo krajnjih korisnika. Segment tableta i laptopa će također biti ugrožen, a posebno će biti ugroženo područje modema i druge opreme koje koristi američke procesore i druge čipove – kazao je Katica za Fenu.

To se, kako je dodao, odnosi i na sustavnu opremu, pa nije nelogično što su neke europske zemlje već ranije otkazale mogućnost nabavke Huaweiove opreme, očito predosjećajući moguće probleme u procesu sve agresivnijeg prisustva kineskih tvrtki na europskom tržištu.

– S naše točke gledišta, teško što možemo promijeniti, osim da vrlo pažljivo pratimo razvoj situacije i poduzimamo aktivnosti u cilju zaštite našeg tržišta i naših korisnika – istaknuo je Katica.

Podsjetio je da je Američko ministarstvo trgovine izdalo privremenu opću licencu za korištenje postojeće mreže i ažuriranje softvera na postojećim uređajima do 19. kolovoza ove godine čime se neizvjesnost na određen način odlaže, ali nas očito, kazao je Katica, očekuje burna jesen.

Ovih dana, kako je dodao, pojavila se nova vijest da Google lobira da se zaustave akcije prema Huaweiju, jer će ovi sigurno vrlo brzo biti u stanju odgovoriti izazovu i na tržište izbaciti aparate, aplikacije, kao i operativne sustave koji će ugroziti tržište Googla, kako novčano, tako i sigurnosno, jer obzirom da će ti novi aparati imati potrebu komunicirati i s američkim građanima to je opasnost od hakiranja i zlouporabe od kineskih vlasti još veća.

IT tržište danas je kompleksno i zahtjevno. Na globalnom planu je pozicionirano nekoliko velikih tvrtki kako u oblasti softvera tako i oblasti hardvera, odnosno komponenti za elektronsku industriju.

– Odluka Trumpove administracije da USA prekine suradnju s kineskom tvrtkom Huawei je pokazala enormnu ranjivost ovog tržišta. Potpuno neočekivana odluka, bar za širu javnost, mnoge je iznenadila, a mnogi se i danas na određen način pitaju što to znači za milijune korisnike, a naravno i za telekomunikacijske operatore u pogledu nabavke, korištenja, održavanja kako mobilnih uređaja, tako i sustavnih platformi svih generacija – naveo je Katica.

Pojasnio je da Googleov prekid suradnje sa Huaweijem povlači gubitak podrške za veliki broj aplikacija na Android platformi, a koje su bile dostupne putem Play Storea, odnosno, kako je priopćeno svi novi uređaji neće imati podršku od Google, dok će se stariji modeli moći normalno koristiti, ali bez mogućnosti nadogradnje softvera.

Kako se može protumačiti na osnovu događaja koji su se dogodili, kako je dodao Katica, Huawei je nešto slično očekivao jer je razvijao svoju verziju App Gallery koja bi bila alternativa za kinesko tržište, ali ona očito nije razvijena do kraja.

– Spekulira se da je razlog za ove aktivnosti ugrožena nacionalna sigurnost USA, s obzirom na uporabu veoma razvijene opreme i aplikacija za mobilnu telefoniju pete generacije (5G) koju ima Huawei, a koja prednjači opremi koju nude Ericsson, Nokia i Cisco. Vjerojatno se radi o na određen način dominaciji Huaweijeve opreme na američkom tržištu u odnosu na spororastuće lokalne tvrtke u kontekstu enormne potrebe za uređajima 5G – dodao je Katica.